Nakon jučerašnje probne vožnje jutros je u promet svečano puštena nova željeznička dionica od naselja Sveti Ivan Žabno do Gradeca, što je prva dionica neke željezničke pruge izgrađene nakon 50 godina u Hrvatskoj.

Galerija


Nova pruga duga je 12,2 kilometara, a ukupna vrijednost projekta je 258 milijuna kuna. Pruga je projektirana za brzinu od 120 km/h, a sufinancirana je sredstvima iz fondova EU-a.

Vezani članci Glavni kolodvor Zagreb, ilustracija Kupila kartu za fantomski vlak: "Planirala sam otići kući na jedan dan, ali mrtvo hladno su mi rekli da vlak - ne postoji" Slika nije dostupna VLAK NALETIO NA AUTOMOBIL Jedna osoba poginula, dvije ozlijeđene

Predviđena je za lokalni prijevoz, a svrha joj je približiti grad Bjelovar i bjelovarsku regiju Gradu Zagrebu te bolje povezati Bjelovarsko-bilogorsku, Koprivničko-križevačku i Zagrebačku županiju.

Putovanje od Bjelovara do Zagreba trajat će oko jedan sat. Jutrošnja vožnja prošla je problema, a novom prugom provozao se i premijer Andrej Plenković.

Podsjetimo, jučerašnja probna vožnja nije prošla bez problema – "zapela" je zbog tehničkog kvara nagibnog vlaka kojemu je trebalo desetak minuta da otklizi s kolodvora. Malo prije 11 sati vlak je krenuo s kolodvora pa se iznenada zaustavio nekoliko stotina metara nakon toga. Problem je ubrzo otklonjen i vlak je nastavio vožnju prema Zagrebu.