Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parafiran sporazum

Obustavljen štrajk: Pao dogovor!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Vlade i sindikata javnih službi noćas iza ponoći nakon maratonskih pregovora parafirali su sporazum o plaćama, nakon čega su sindikati obustavili štrajk u javnim službama.

Sporazumom se uređuje zadovoljavajuća cijena rada za 180 tisuća zaposlenih u javnim službama, ocijenili su sindikalci, a njegove se odredbe primijenjuju i na 60 tisuća državnih službenika. Nakon parafiranja sporazuma sindikati obustavljaju sve štrajkaške aktivnosti, te odustaju od prosvjeda koji su najavili na Trgu bana Jelačića u subotu, 16. svibnja.

Pročitajte i ovo Postignut dogovor Vlade i sindikata - 2 ništa od štrajka Prihvatili ponudu: Vlada i sindikati u ponedjeljak potpisuju povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava Stjepan Topolnjak odgovor do kraja tjedna Plenković sa sindikatima: "Dogovorena povišica, rastu božićnice, regresi i dar za dijete", sindikat se još mora izjasniti

>> Policija na fakultetima popisivala vođe štrajka

Svih osam sindikata će u roku 30 dana provesti referendum među članstvom o prihvaćanju sporazuma te će ga, u slučaju većinske podrške članova, i potpisati, a ako odgovor bude negativan morat će ponovno započeti pregovore s vladom, rekli su sindikalni čelnici na konferenciji za novinare u Banskim dvorima. Po sporazumu će se plaće javnih službenika od 1. siječnja 2010. uskladiti s inflacijom, a povišica od šest posto, koju im je vlada ukinula zbog krize, bit će im vraćena nakon što dva uzastopna tromjesečja BDP bude prosječno rastao za dva posto.

U prosincu 2011. vraća se paritet s plaćama u gospodarstvu

To znači da ćemo tih šest posto najvjerojatnije dobiti nazad u trećem ili četvrtom kvartalu 2010. godine, rekao je predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić. U 2011. godini plaće će se usklađivati u dva navrata kako bi se, najkasnije do 31. prosinca, vratio njihov paritet s plaćama u gospodarstvu iz 2008. godine. S obzirom da su plaće javnih službenika od tada doživjele veći pad, to će vraćanje pariteta značiti veći izdatak za državni proračun, rekao je Ribić.

Nakon toga će od 2012. do 2016. godine plaće u javnim službama pratiti rast plaća u zemlji, uvećano za postotak o kojem će se pregovarati svake godine, kako bi se 2016. ostvarila ciljana cijena rada - da se plaća VSS početnika u javnim službama izjednači s prosječnom plaćom u gospodarstvu. Na pitanje koliko će milijardi kuna "težiti" takav sporazum Ribić je odgovorio kako se 'ne radi o milijardama koje bi srušile javne financije' već o jedan do dva posto udjela u proračunu.

Kosor pozvala sindikate da sudjeluju u reformama

Potpredsjednica vlade Jadranka Kosor istaknula je da se u preambuli sporazuma najavljuje donošenje zakona kojim će se uskladiti plaće u lokalnoj upravi i samoupravi s plaćama u državnim i javnim službama, kao i obuzdati plaće u državnim poduzećima. Pozvala je sindikate da sudjeluju u reformama javnog i državnog sektora, u sklopu kojih će vlada utvrditi gdje ima viška zaposlenih u državnoj upravi i javnim službama.

Time su završili dvodnevni iscrpljujući pregovori, koji su ukupno trajali više od 26 sati, kao i štrajk koji je započeo jučer u sustavu obrazovanja i znanosti, a trebao se nastaviti danas priključivanjem sindikata zdravstva, socijalne skrbi i kulture. Sindikati državnih službi nisu sudjelovali u štrajku i pregovorima, budući da su već ranije potpisali sporazum s vladom kojim su pristali na smanjenje plaća za šest posto, ali bez osiguravanja povoljnih uvjeta u kojima će im plaće rasti.

Unatoč tome državni službenici će se okoristiti aktivnostima sindikata javnih službi, pa im je čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek na konferenciji za novinare ironično zahvalila na "adekvatnom sudjelovanju" te zaključila: "Mi radimo, a oni će uživati".
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene