Obavijesti Pretražite Navigacija
Problemi roditelja njegovatelja

Majka čije je dijete preminulo lani: "Tjedan nakon smrti djeteta krećeš s traženjem posla. Jako bolno, ne razumiju u kakvoj se situaciji nalazimo"

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Roditeljima njegovateljima 10 mjeseci naknade nakon smrti djeteta - 4 Roditeljima njegovateljima 10 mjeseci naknade nakon smrti djeteta - 4 Foto: DNEVNIK.hr Roditeljima njegovateljima 10 mjeseci naknade nakon smrti djeteta - 3 Roditeljima njegovateljima 10 mjeseci naknade nakon smrti djeteta - 3 Foto: DNEVNIK.hr Roditeljima njegovateljima 10 mjeseci naknade nakon smrti djeteta - 2 Roditeljima njegovateljima 10 mjeseci naknade nakon smrti djeteta - 2 Foto: DNEVNIK.hr Roditeljima njegovateljima 10 mjeseci naknade nakon smrti djeteta - 1 Roditeljima njegovateljima 10 mjeseci naknade nakon smrti djeteta - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Lucija Balažić Galerija
Dogodio se obrat na sjednici Predsjedništva HDZ-a održanoj u ponedjeljak navečer. Roditelji njegovatelji moći će primati novčanu naknadu 10 mjeseci nakon smrti djeteta, najavio je premijer Andrej Plenković. Ekipa Dnevnika Nove TV razgovarala je s majkom čije je dijete preminulo lani.

Reporterka Sanja Jurišić razgovarala je s 23-godišnjom Lucijom Balažić, majkom iz Knina, čije je dijete preminulo prije četiri mjeseca, i to s nepune četiri godine.

Dijete je bolovalo od miotubularne miopatije, a preminulo je od zatajenja srca. Kaže, i u njezinom slučaju država se prema njoj ponašala - kao maćeha.

Na pitanje što je prvo trebala napraviti nakon tragedije, Balažić odgovara: "Krećeš s traženjem posla, tjedan, tjedan i po, nakon smrti djeteta".

Je li moguć povratak na posao odmah nakon smrti djeteta?

Kaže kako je povratak na posao nakon smrti djeteta - nepojmljiv, no izbora nema.

"Pa kažem, fizički bih, fizički - ja mogu se vratiti, ali psihički je to još nepojmljivo, da krenem, da kreneš išta raditi. Jednostavno da kreneš, ali znam da raditi moram", objašnjava.

"S burze rada dobivam možda 300 eura, nisam sigurna ni da je toliko, i to ću primati do četvrtog mjeseca, eto", dodaje. "Onda prekid, nemam više nikakva primanja i to je to", navodi Balažić.

"Moj Paul je imao miotubularnu miopatiju, bolest mišića, nije mogao jesti sam, imao je kanilu i nije mogao hodati, živio je na respiratoru, imali smo sve doma, svu opremu, kao u bolnici, ajmo reći, bolnička soba. Nakon godinu i mjesec dana izašli smo iz bolnice, to je bio 25. veljače 2020., a tek u osmom mjesecu ja sam obila prve novce za status njegovatelja", rekla je.

Kaže da ju događanja posljednjih dana čine tužnom. "Jako bolno, jer ne razumiju o čemu mi pričamo, ne razumiju u kakvoj se situaciji mi nalazimo. U kakvoj boli", dodaje Balažić.

"Ne bih htjela nikome zlo... Ne dao Bog nikome ovakvo što da prođe, ali tek kad osjete na svojoj koži, onda će promijeniti svoje mišljenje. I zakone", zaključuje Balažić.

Saborska većina odbila prijedlog oporbe

Prošli tjedan saborska većina odbila je prijedlog oporbe da se roditeljima omogući naknada šest mjeseci nakon djetetove smrti kako ne bi morali odmah na burzu. Oporba je potom napustila sabornicu.

Iz stranke negiraju da su bili protiv prijedloga, izvjestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović. Naglasak je, kažu, na donošenju cjelovitog rješenja od čije odgovornosti ne misle bježati.

"Najniži iznos naknade roditelja njegovatelja, koji je sada 4000 kuna, neće biti ispod 5000 kuna. Nije trebalo biti suza, ali niti politiziranja onih koji su nekoliko puta digli ruku protiv povećanja naknade roditelja njegovatelja, iskoristili zaista tešku situaciju koja se tiče roditelja, koji izgube dijete, da koriste to u političke svrhe", rekao je Marin Piletić, ministar obitelji i socijalne politike.

Pročitajte i ovo Prosvjed roditelja njegovatelja Reakcija na najavu premijera Roditelji njegovatelji: Čekamo da se administracija riješi, a djeca nam umiru

"Uvijek visi iznad glave pitanje - kada će to biti? Mi na to čekamo dugi niz godina odgovor. Prvi je nekako najoptimističniji datum, u najboljem slučaju ako bude 1. siječnja. Dešavat će se do tada tragedije i ja stvarno ne znam kome ćemo mi onda te roditelje poslati na biro - ministru Piletiću ili samom premijeru", poručila je Suzana Rešetar iz Udruge Sjena.

Oporba ogorčena

Oporba je ogorčena reakcijom premijera. Da mu je stalo do roditelja njegovatelja, kažu, taj je problem već mogao biti riješen.

"Onaj koji je želio biti veliki frajer i ostaviti zaista dojam da mu je stalo do toga, jer je to samo ostavljanje dojma, mogao je prihvatiti kao što sam ja nudila u prvom čitanju - 'prihvatite ovo, složiti kako god treba, neka u drugom čitanju dođe prijedlog od vladajućih, ali to napravite'", kazala je Anka Mrak Taritaš.

"Prije 10 dana je pismeno uputio u Hrvatski sabor prijedlog da se takav prijedlog Anke Mrak Taritaš odbije, znači negativno mišljenje, a danas, odnosno jučer, mi imamo sasvim drugu situaciju, pa se pitamo koji je premijer Plenković pravi, onaj od petka ili onaj od jučer?", komentirala je Martina Vlašić Iljkić.

"Izašli su vladajući, sjedio sam ispred na stolici, prišla mi je njihova kolegica, dakle oči su joj bile pune suze, stisla me za ruku i rekla - 'Marine mene je sram', i to vam je slika Plenkovićeva HDZ-a", rekao je Marin Miletić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Popušta pod pritiskom javnosti Plenković najavio izmjene zakona: "Roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobivat će naknadu 10 mjeseci"

Oporba nije vjerovala HDZ-u. Tome u prilog išla je i izjava Ljubice Lukačić, saborske zastupnice.

"Nakon smrti djeteta s poteškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom prestaje svrha, to tako moramo reći, ali roditelj njegovatelj ne ostaje bez ikakvih prava nego se tada može prijaviti na Hrvatski zavod za zapošljavanje", rekla je 3. ožujka ove godine.

Danas tvrdi da joj nije bila namjera nikog povrijediti: "Ja, što sam rekla, nisam ništa rekla što je nekoga trebalo povrijediti, ja sam u svojoj izjavi rekla onako kako je stanje sada".

U jednom se svi slažu - najvažnije da se roditeljima pomogne, samo što prije.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene