Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne znaju što se okrivljeniku stavlja na teret

Obrana Ivanovića osudila ponašanje državnih tijela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana zagrebačkog odvjetnika Marina Ivanovića optuženog za uništavanje ili prikrivanje arhivske građe danas je u nastavku suđenja ocijenila nedopustivim i neprimjerenim ponašanje državnih tijela prema Ivanoviću kojeg je policija prekjučer nakratko uhitila u akciji potrage za tzv. topničkim dnevnicima.

'Unatrag 48 sati izvršena je pretraga njegovog stana, ureda i auta, a bio je i uhićen zbog sumnje da je počinio isto kazneno djelo zbog kojeg mu se sudi u ovom postupku', kazao je Ivanovićev branitelj Mitko Naumovski na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu na kojemu se od početka godine Ivanoviću sudi uza uništenje ili prikrivanje arhivske građe, odnosno rokovnika zapovjednika topničko-raketne skupine za vrijeme 'Oluje' Ante Kardum u kojem se nalazila i lista ciljeva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brammertz u Hrvatskoj Kosor: 'Tragamo za topničkim dnevnicima' Slika nije dostupna Karamarko zadovoljan 'Ni haški tužitelj neće imati razloga reći da ne surađujemo'

>> Gotovinina obrana traži zaštitu za generala

Naumovski je kazao kako nitko nije precizirao kakve dokumente policija u posljednjoj akciji traži pa zaključuje da se radi o istim dokumentima zbog kojih se Ivanoviću već sudi.'U ovom predmetu već se vršio pritisak na svjedoke i okrivljenog"' ustvrdio je Naumovski, naglasivši kako je sa stajališta obrane neprihvatljivo da ne zna što se okrivljeniku stavlja na teret.

Ključni svjedok Mišetić

Ustvrdio je kako su posljednji događaji uzrokovali da danas na sud ne dođe ključni svjedok obrane Luka Mišetić, jedan od branitelja generala Ante Gotovine, čijoj obrani pomaže optuženi Ivanović.Njegov branitelj izrazio je sumnju da je cijela akcija po nalogu Državnog odvjetništva RH bila usmjerena na to da se današnja glavna rasprava ne završi.Predstavnica tužiteljstva ocijenila je, pak, neprihvatljivim da obrana korisiti sud za konferenciju za novinare i neosnovane napade na državna tijela, prije svega DORH.

U nastavku suđenja saslušana je svjedokinja Katarina Šušak Filipović, administrativna voditeljica zagrebačkog ureda obrane Gotovine, zadužena za organizaciju i tehničko funkcioniranje ureda.Kazala je da je bila zadužena za skeniranje i digitalizaciju dokumentacije koju je Ivanović prikupio za obranu Gotovine, a prisjetila se i da joj je donio osobni dnevnik Karduma. Dokumentaciju su potom u uredu preuzimali Mišetić i drugi Gotovinin branitelj Greg Kehoe pa svjedokinja pretpostavlja da je dokumentacija, među kojom i Kardumov rokovnik, u haškom uredu obrane.

Suđenje će se nastaviti 8. siječnja kada bi trebali biti saslušani Luka Mišetić i Ivan Crnčec načelnik Sektora za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudovima pri Ministarstvu pravosuđa, koji je u listopadu prošle godine bio u uredu obrane Gotovine. On bi trebao svjedočiti o tome što je tamo tražio i vidio. Ivanović je tražio da se ta dva svjedoka ispitaju u jednom danu. 'Svaki put me privodi policija prije postupka, meni je toga dosta', kazao je.Obrana očekuje da bi nakon saslušanja posljednja dva svjedoka postupak trebao završiti. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene