Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brammertz u Hrvatskoj

Kosor: 'Tragamo za topničkim dnevnicima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor izjavila je u srijedu u Zagrebu, nakon susreta s glavnim Haaškim tužiteljem Sergeom Brammertzom, da se nastavlja istraga o topničkim dnevnicima u Oluji, iako oni više nisu procesno pitanje u slučaju 'Gotovina, Čermak, Markač'.

'Ponovila sam da Task Force nastavlja sa svojim radom u svim smjerovima. Tužitelj Brammertz izrazio je zadovoljstvo što je Task Force nastavio rad i nakon odluke raspravnog vijeća kojim je odbačen zahtjev tužiteljstva', rekla je Kosor novinarima nakon razgovora s glavnim tužiteljem koji nije davao izjave. Haški sud (ICTY) odbacio je krajem srpnja zahtjev haškog tužiteljstva u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač' da se Hrvatskoj izda subpoena zbog navodnog skrivanja topničkih dnevnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nisu potrebni Topnički dnevnici: Vlada nastavlja potragu Slika nije dostupna Odbačen zahtjev oko topničkih dnevnika 'Odluka sudskog vijeća blamaža je za haški sud'

Sudsko vijeće je procijenilo da je nemoguće sa sigurnošću utvrditi postoje li ti dokumenti, koje tužiteljstvo već dvije godine traži od Hrvatske i smatra ih ključnim optužujućim dokazima protiv trojice generala, osobito Ante Gotovine. Suci su, međutim, istaknuli da njihova odluka ne znači da Hrvatska ne treba i dalje surađivati s Tribunalom i tužiteljstvom koje može ponovo podnijeti zahtjev ako se pojave novi dokumenti ili informacije.

>> Brammertz: Pitanje topničkih dnevnika nije riješeno

Razgovoru u Banskim dvorima bili su nazočni članovi Savjeta za suradnju s Haškim sudom: ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, ministar obrane Branko Vukelić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, glavni hrvatski pregovarač s EU-om Vladimir Drobnjak i voditelj radne skupine Vitomir Bijelić.

Glavni haški tužitelj u četvrtak će se posebno sastati s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i s čelnicima radne skupine za topničke dnevnike. Hrvatska vlada godinama tvrdi da je haškom tužiteljstvu dostavila sve tražene dokumente, a za onima koje nije pronašla pokrenula je opsežnu istragu. U vezi s tim u Hrvatskoj je otvoreno nekoliko sudskih postupaka protiv osoba koje su navodno imali doticaja s tim dokumentima, uključujući i člana Gotovinina braniteljskog tima Marina Ivanovića koji je u međuvremenu oslobođen odgovornosti.

Topnički dnevnici bili su donedavno glavna prepreka nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, jer je nekoliko članica Unije, pozivajući se na nezadovoljstvo Brammertza suradnjom Hrvatske, blokiralo otvaranje poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava. Nakon njegova posljednjeg izvješća Vijeću sigurnosti UN-a sredinom lipnja, Bruxelles je dao 'zeleno svjetlo' pa je poglavlje 23. napokon otvoreno na međuvladinoj konferenciji 30. lipnja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene