Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obljetnica pogibije B. Zadre i A. Hilla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komemorativnim skupom na Trpinjskoj cesti danas je u Vukovaru obilježena 17. obljetnica pogibije general bojnika Blage Zadre, legendarnog ratnog zapovjednika obrane Borova naselja, koji je 16. listopada 1991. poginuo u Vinogradskoj ulici nedaleko od Trpinjske ceste.

'Sjećajući se Blage Zadre, sjećamo se i svih onih koji su branili Vukovar', rekao je Petar Čobanković, ministar regionalnog razvitka, šumarstva i vodnog gospodarstva te predsjednik vukovarsko-srijemskoga HDZ-a, podsjetivši da već 11 godina HDZ obilježava obljetnicu Zadrine pogibije i da je stranka to uzela u trajan zadatak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komemorativni skup 18. obljetnica stradanja general bojnika Blage Zadre Slika nije dostupna Američki pregovarač spreman posjetiti Sjevernu Koreju

Predsjednik vukovarskog HDZ-a Petar Mlinarić pozvao je sve one koji nešto znaju o sudbini više od 300 nestalih Hrvata i nesrba s područja Vukovara da svjedoče istinu te je najavio skorašnju gradnju memorijalnog centra i spomen-doma Blage Zadre na Trpinjskoj cesti, odmah iza spomen-biste ratnoga zapovjednika Borova naselja.

O liku i djelu generala Zadre govorio je i njegov suborac Zvonko Milas, savjetnik u Ministarstvu obitelji, branitelj i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar kao i Viktor Marić, načelnik općine Grude u BiH gdje je 1944. Blago Zadro rođen.

Marić je podsjetio da je generalov sin Rober Zadro poginuo 10. travnja 1992. u obrani Kupresa.

Nakon komemorativnoga skupa priređena je prezentacija idejnog rješenja budućega memorijalnoga centra i spomen-doma Blage Zadre, autora Miljenka Romića.

Taj objekt bivše pošte uz Trpinjsku cestu na sebi će zadržati ratne ožiljke, no zgrada će se uokviriti stiliziranom šakom od čelika koja će simbolizirati hrvatske branitelje. U unutrašnjosti, u svojevrsnom "ponoru", smjestit će se uništena kupola tenka natkrivena staklom kao simbol Trpinjske ceste koja se u vrijeme rata 1991. godine nazivala Grobljem tenkova, a cijeli prostor sadržavat će niz multimedijalnih sadržaja koji će, vezano uz ratna zbivanja u Vukovaru i Borovu naselju, imati i edukativni karakter. Ispred memorijalnoga centra na samoj Trpinjskoj cesti, koja je dio državne ceste Osijek-Vukovar, bit će smješten tenk.

Gradnja memorijalnoga centra stajat će oko 2 milijuna kuna, a pripremni radovi počinju ovih dana.

U sklopu obilježavanja 17. obljetnice pogibije general bojnika Blage Zadre, danas su brojna izaslanstva, među kojima i izaslanstvo grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, položila vijence i upalila svijeće na grobu Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, a u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju služena je misa zadušnica.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru danas je obilježena i 17. obljetnica pogibije bojnika Alfreda Hilla, prvoga zapovjednika satnije Vojne policije 204. vukovarske brigade koji je poginuo na današnji dan 1991. godine braneći vukovarsku četvrt 'Sajmište'.

Njegovo ime danas nosi nastavno središte za obuku vojne policije OS RH.

Na komemorativnom skupu u hotelu Dunav u Vukovaru Udruga branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata uručila je obitelji Hill spomenicu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene