Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Američki pregovarač spreman posjetiti Sjevernu Koreju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni američki pregovarač o sjevernokorejskom nuklearnom programu Chris Hill spreman je uskoro posjetiti Pjongjang kako bi razgovarao sa dužnosnicima Sjeverne Koreje o spašavanju šestostranih pregovora o nuklearnom razoružavanju, kazao je u subotu viši dužnosnik.

Neimenovani dužnosnik kazao je da se Hill savjetovao u New Yorku s ostalim zemljama uključenim u nuklearne pregovore sa Sjevernom Korejom te da su one podržale njegovu ideju da ide u Pjongjang.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SAD poziva Sjevernu Koreju da dozvoli provjeru nuklearnog programa Slika nije dostupna Hill: Napredak u pregovorima o nuklearnom pitanju sa Sj. Korejom

Američki State Department odbio je potvrditi da Hill ide u Pjongjang, ali je kazao da u ponedjeljak putuje u južnokorejski glavni grad Seul.

Međunarodna agencija za atomsku energiju  priopćila je ranije ovog tjedna da je Pjongjang izbacio inspektore agencije iz nuklearne tvornice koja proizvodi plutonij i koja se idućeg tjedna planira ponovno aktiviratiTime je vraćen unazad sporazum "razoružanje za pomoć" koji je Pjongjang dogovorio s Kinom, Japanom, Rusijom, Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama.

To je potaknulo južnokorejskog ministra vanjskih poslova da kaže u petak da će se međunarodni pregovori okončanja sjevernokorejskog nuklearnog naoružanja možda raspasti.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje Pak Kil-yon kazao je u subotu na Generalnoj skupštini UN-a da još uvijek postoji mogućnost nastavka šestostranih pregovora, iako je bio jasan da Pjongjang smatra da je ona neznatna.

Sjeverna Koreja je prema sporazumu o pomoći u zamjenu za razoružanje unazad godinu dana radila na potpunom zatvaranju nuklearnog postrojenja Yongbyon. Službeni Pjongjang odlučio je odustati od tog sporazuma nakon što je Washington odbio Sjevernu Koreju skinuti s popisa država koje podupiru terorizam.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene