Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Županijski sud u Zagrebu odbio je dvije žalbe Sanaderovog odvjetnika.


Županijski sud u Zagrebu odbio je žalbu odvjetnika Ive Sanadera koja se tiče privremeno oduzete kolekcije umjetnina.

Podsjetimo, umjetnine su oduzete iz obiteljske kuće u Kozarčevoj ulici, a njima do pravomoćnosti slučaja nitko ne može raspolagati. Pismo Mirjane Sanader u kojem ona na nekoliko stranica detaljno opisuje što obitelj proživljava već mjesec dana, koliko je Sanader u salzburškom pritvoru stiglo je na neke od nadležnih institucija. Saborskom odboru za ljudska prava, pučkom pravobranitelju, HHO-u, te Amnasty Internationalu požalila se, da je njoj i kćeri, zbog postupaka državnih institucija ugrožena sloboda kretanja i pravo na nepovredivost doma.

'Žalbe su odbijene kao neosnovane, čime su rješenja postala pravomoćna. Da se određene pokretne stvari, u konkretnom slučaju umjetničke vrijednosti, ni na koji način ne smiju otuđiti do okončanja kaznenog postupka, a sve kako bi se osiguralo eventualno oduzimanje imovinske koristi', otkriva sudac Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

>> Bivši premijer branit će se da je slike dobio na dar

>> Presedan: Dokaže li mu se krivica, Sanaderove slike idu 'na bubanj'

Također, odbijena je i žalba koja se odnosi na blokadu računa u poduzećima u kojima Sanader i članovi njegove obitelji imaju svoj udio. Sanaderov odvjetnik Goran Suić ranije je izjavljivao kako mogu dokazati da su umjetnine stečene na legalan način.