Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država će se barem dijelom namiriti

Presedan: Dokaže li mu se krivica, Sanaderove slike idu 'na bubanj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dokaže li se da je bivši premijer oštetio državni proračun za milijune kuna, država će se dijelom namiriti i iz privremeno mu oduzete bogate kolekcije od stotinjak umjetničkih djela.

Pročitajte i ovo Umjetnine - 3 nastala prije 137 godina Dobra investicija: Najskuplja slika Vlahe Bukovca na aukciji u Zagrebu Slika nije dostupna 400 slika Procjenitelj: Vrijednost Sanaderovih umjetnina je MILIJUN EURA!

Bio bi to svojevrsni presedan u novijoj hrvatskoj povijesti jer se još nije dogodilo da se država naplaćuje iz premijerove umjetničke kolekcije. No, prije nego se nađu u prodaji, slike prvo idu na stručnu procjenu vrijednosti. Pljenidba bogate umjetničke kolekcije bivšeg premijera iz vile u Kozarčevoj napunila je dva kombija.

>> Osoba koja je obilježila 2010. - Ivo Sanader!

>> 'Možemo dokazati da su Sanaderove umjetnine stečene zakonito'

Stotinjak vrsnih slika više i manje poznatih autora sada čeka procjenu sudskog vještaka. Nikola Albaneže, procjenitelj aukcijske kuće Kontura ističe kako to nije lagan posao. 'Ima puno faktora, ali prije svega je najvažniji faktor ime umjetnika i njegova važnost u kontekstu naše povijesti umjetnosti, pa tako i tržišta. Također zavisi i iz kojeg je razdoblja. Osim toga utječu i dimenzija slika i tehnika', otkriva Albaneže.

Za procjenu ne treba mnogo vremena

Većina toga ide preko galerija koje su etablirane i koje već dvadesetak godina djeluju na našem tržištu, a jedan dio dolazi i preko aukcijske ponude Nikola Albaneže Među privremeno oduzetim umjetninama spominju se klasici hrvatske moderne poput djela Vlahe Bukovca i Celestina Medovića vrijedni desetke tisuća eura. Kada je riječ o poznatim djelima s već formiranom cijenom, Albaneži napominje kako procjene ne traju dugo i za njih im treba dan ili dva.

Slike idu na bubanj

Dokaže li se da je Ivo Sanader oštetio državni proračun za 28 milijuna kuna slike idu 'na bubanj' gdje će se prodavati već uhodanim putevima. 'Većina toga ide preko galerija koje su etablirane i koje već dvadesetak godina djeluju na našem tržištu, a jedan dio dolazi i preko aukcijske ponude', kaže Albenaži.

Sanaderova zbirka umjetnina trenutno se nalazi u zagrebačkom Muzeju suvremenih umjetnosti i djela se čuvaju u prostorijama gdje vladaju točno određeni svjetlosni i toplinski uvjeti. Vještaka koji će procijeniti bogatu kolekciju sud tek treba odrediti, a za one koji imaju dovoljno novca, u većini slučajeva, ulaganja na tržištu umjetnina vrlo su isplativa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene