Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Savez obitelji zatočenih i nestalih koji okuplja članove obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila upitao je danas na Dan ljudskih prava što je s njihovim ljudskim pravima, ocijenivši kako se na taj dan osjećaju kao građani drugog ili čak trećeg reda.


Predsjednik Saveza Ivan Pšenica je, podsjetivši na konferenciji za novinare da se još traga za 1033 zatočene i nestale osobe iz Domovinskog rata, rekao da se na Dan ljudskih prava osjećaju kao da su u drugom planu. Požalivši se da se danas taj dan obilježava bez poziva obiteljima zatočenih i nestalih branitelja i civila iz Domovinskog rata, najavio je da će od mjerodavnih u Hrvatskoj tražiti objašnjenje zašto je to tako. Pšenica je, naglasivši da zatočene i nestale sada traži Uprava za zatočene i nestale te Povjerenstvo, upitao je što je s ostalim tijelima u Hrvatskoj. Je li to put rješenja pitanja zatočenih i nestalih i je li to htijenje institucija da se to pitanje riješi, upitao se Pšenica. Napomenuvši da se u drugim zemljama u regiji čuje glas takvih obitelji, predsjednik Saveza obitelji zatočenih i nestalih kazao je da su oni povrijeđeni u svojoj domovini.

Vezani članci Opasna zgrada, branitelji na čekanju - 2 Gdje je zapelo? Stanari braniteljske zgrade pet godina čekaju sanaciju nakon požara: "Obećanja smo se dosad naslušali... Imamo toga i previše" Slika nije dostupna Evo koja to prava branitelji i njihove obitelji mogu ostvariti prema novom Zakonu

>> VIDEO: Branitelji stambeno zbrinjavaju - jedni druge!

'Generalima se više ne vjeruje, nisu pouzdani'

Gledamo kako se provode istrage u vezi s 'topničkim dnevnicima' i kako se nasilno ulazi u stanove hrvatskih generala. Hrvatskim se generalima više ne vjeruje i nisu pouzdani, rekao je Pšenica, upitavši se zašto se na isti način ne ulazi u stanove onih koji znaju i imaju podatke gdje su oni koje mi tražimo. Mislim da je najodgovornije državno odvjetništvo koje na takav način radi, rekao je Pšenica. Podsjetio je da je nedavno na inicijativu nevladina sektora i mladih u Srbiji koji žele rasvijetliti događaje 1991. izaslanstvo saveza posjetilo Beograd i iznijelo svoja stajališta o događajima u Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Pozdravivši tu inicijativu, Pšenica je rekao kako smatra da u Srbiji još nije sazrelo vrijeme za suočavanje s odgovornošću za ratove na prostoru bivše Jugoslavije.

Pšeničine riječi i stajališta potvrdili su i predstavnci drugih udruga iz toga saveza, upozorivši da su roditelji nestalih u Domovinskom ratu sve stariji i polako umiru, ali i da se za djecu nestalih branitelja ustanove nedostatno skrbe. (Hina)