Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godinama udomljuju odrasle

Pružili su dom onima koje su svi zaboravili: ''Oni su za mene moji. Sve što želim imati u životu želim i za njih''

Ekipa Provjerenog odlučila ispuniti želju jednoj plemenitoj obitelji (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Ekipa Provjerenog odlučila ispuniti želju jednoj plemenitoj obitelji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ekipa Provjerenog odlučila ispuniti želju jednoj plemenitoj obitelji (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Ekipa Provjerenog odlučila ispuniti želju jednoj plemenitoj obitelji (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr Ekipa Provjerenog odlučila ispuniti želju jednoj plemenitoj obitelji (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Ekipa Provjerenog odlučila ispuniti želju jednoj plemenitoj obitelji (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Foto: DNEVNIK.hr Ekipa Provjerenog odlučila ispuniti želju jednoj plemenitoj obitelji (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Ekipa Provjerenog odlučila ispuniti želju jednoj plemenitoj obitelji (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr Ekipa Provjerenog odlučila ispuniti želju jednoj plemenitoj obitelji (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Ekipa Provjerenog odlučila ispuniti želju jednoj plemenitoj obitelji (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Ekipa Provjerenog odlučila ispuniti želju jednoj plemenitoj obitelji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/8 >>
Da su mogli birati, četiri muškarca iz ove priče bolju obitelj nisu mogli izabrati. Obitelj Sabadi već godinama udomljuje odrasle ljude s mentalnim poteškoćama, beskućnike, one koje su svi zaboravili i ostavili i pruža im dom. Punu kuću graje, ljubavi, poštovanja i uvažavanja. Ekipa emisije Provjereno otišla im je u posjet, ali ne praznih ruku. Iznenađenje, videoporuku jedne druge plemenite obitelji, s drugog kraja zemlje, koja im je odlučila ispuniti jedan jedini nikad ostvareni san, ostavili su za kraj.

U kući obitelji Sabadi svako jutro svi su na okupu. Bojana, Milutin, Bojanini roditelji i četvorica udomljenih. Želja za udomljavanjem došla je od Milutina, koji je odrastao u neimaštini. Malo je nedostajalo da i on završi u udomiteljskoj obitelji. ''I igrom prilika, svojom snalažljivošću, došao sam do nekakve bolje pozicije. Našao sam svoju bolju polovicu i tu smo pokrenuli nekakv život, a onda sam razmišljao, zašto ne bih pomogao isto našim ljudima koji su upali u ono čemu sam ja bio blizu'', kaže Milutin Sabadi.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama" Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?"

Svjesni koliko je teško kada si osuđen na obitelj koja nije tvoja, za četvero su ljudi oni postali upravo to, prava obitelj. ''Kad su mi dolazili, nije bilo lagano nekoga novog upoznati. Kakav je, tko će mi doći, ipak postoji mali strah. Ali nisu oni ni bili u stanju u kojem jesu momentalno. Oni nisu bili zbrinuti. Došli su dosta oštećeni emotivno, a i fizički. Alen najviše, no trebalo je dosta vremena da se oni isto prilagode'', priča Bojana Sabadi.

Četrdesetogodišnji Alen nije imao lagan život. Doživljavao je zlostavljanja u obitelji od najranijeg djetinjstva. Ipak, radio je i trudio se osigurati sebi bolju budućnost, ali onda je ostao bez posla i završio na ulici.

Brigom za ovce iskazuje zahvalnost

Već godinama Bojana i njezina obitelj Alenu nadoknađuju sve što nije imao. Brigom za ovce Alen iskazuje zahvalnost jer nikada neće zaboraviti taj kišni dan prije deset godina kada je ušetao u ovu obitelj.

Bojanina i Milutinova djeca odrasla su uz trojac koji je ovdje već deset godina. Ne veže ih krvno srodstvo, nego nešto mnogo važnije, mnogo posebnije – ljubav. Alen je plakao kada je Ognjen išao na operaciju, a Ognjen i Petra plakali su za Slavkom kada je otišao u posjet sinu.

Slavko je zaradio je mirovinu kao pomorac, oplovio je sva svjetska mora. Njegove mornarske priče krate im zimske večeri. Brazil i Južna Amerika ostali su mu urezani u sjećanju. Topli povjetarac, samba i jedna Brazilka koja mu je slomila srce. ''Došao je doma s Brazilkom koju je tamo upoznao. Bilo je lijepo dok nisu digli novac. Ona mu je uzela novac, napustila ga, a onda je on jednostavno počeo piti. Našli su ga na klupi i stavili u ustanovu gdje su ga izliječili od alkohola'', priča Bojana.

Nakon toga došao je kod obitelji Sabadi. Potpuno je prestao piti i našao novi dom. Bilo je to 22. srpnja 2009. godine, a Slavko je dobro zapamtio taj datum.

Udomiteljstvo njima nije posao

Miroslav je ovdje također deset godina. Voli kartanje, kravate i pikado. Mladen je došao posljednji, prije šest mjeseci. ''Najpoznatiji koprivnički konobar i na to sam jako ponosna, iskreno, što je došao k meni. Kad je došao, nije znao ni brojeve telefona, ništa. Čak nije znao da mu je familija živa'', kaže Bojana.

Nešto mu se dogodilo i više nije bio isti kao prije, ali sada, uz ljubav i toplinu nove obitelji, i pamćenje mu se vratilo. Prošli Božić bio je prvi pravi Božić koji je doživio.

Kupuju si poklone, Bojana svima peče torte za rođendane, zajedno slave nove godine, pjevaju, plešu. Ovu obitelj netko je drugi spojio i donio im svima neizmjernu ljubav. ''Oni su za mene moji. Treba shvatiti da su oni isto ljudi, kao i mi, koji nisu imali sreće u jednom pogledu. Zapravo, nitko od nas ne zna kad može doći trenutak da zapadnemo u takvu situaciju. Sve što želim imati u životu, ja to želim i njima'', kaže Bojana

Obitelj samo jednu stvar nikada nije napravila zajedno. Nikada nisu bili zajedno na odmoru. Ipak je to nedostižno, daleko od njihove stvarnosti. Bojana i Milutin bili su jednom, prisjećaju se, prije šest godina. A sada ih je puno i to su troškovi koje si ne mogu priuštiti.

Ipak, ekipa emisije Provjereno pripremila im je jedno iznenađenje. Znali su nešto što im nisu htjeli otkriti. Okupili su ih sve u dnevni boravak pa su pustili videoporuku jedne druge obitelji koja je snimljena dan prije. Iako ih dijele stotine kilometara, obitelj Sabadi i Stipaničev imaju nešto zajedničko, a to je osjećaj za druge. Tjedan dana ljetovanja, nešto je što je obitelj iz Tribunja mogla od srca ponuditi i nisu oklijevali sekunde.

Zaslužili su jer udomiteljstvo njima nije posao. Oni su Slavka, Alena, Mira, Mladena prigrlili sebi, kao svoje. Oni su velika, sretna deseteročlana obitelj.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene