Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Okupljanjem preživjelih ranjenika i liječnika u vukovarskoj bolnici danas je obilježena 23. obljetnica humanitarnoga konvoja kojim je, u organizaciji „Liječnika bez granica“ i hrvatskog Ministarstva zdravstva, 19. listopada 1991. godine iz vukovarske bolnice izvučeno 104 ranjenika.


„To je bio prvi i posljednji konvoj koji je u suradnji s međunarodnom zajednicom izvukao iz bolnice 104 ranjenika“, prisjetila se tih dana ratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac, podsjetivši da je po sporazumu konvoj trebao dolaziti u vukovarsku bolnicu dva do tri puta tjedno i izvlačiti ranjenike.

Vezani članci Dubrovačka bolnica, ilustracija Iz OB Dubrovnik nakon skandala priznali: "Djelatnici su učinili propuste, izražavamo žaljenje zbog ovog događaja" Vili Beroš Beroš zbog skandala u dubrovačkoj bolnici nazvao obitelj i ispričao se: "Svaka mu čast, a ravnatelj nas je zvao tek danas - usred sprovoda"

„Bolnica je tada bila prepuna ranjenika, vladali su vrlo loši, nehigijenski uvjeti, pojavila se i plinska gangrena te su se konvoji čekali kao slamka spasa“, rekla je Bosanac, dodavši da ni taj jedan jednini konvoj u bolnicu nije donio nikakve lijekove, u prazne kamione su uneseni ranjenici, a kasnije su se „Liječnici bez granica“ ispričali jer zbog opasnosti nisu mogli više puta ulaziti u Vukovar pa je bolnica ostala prepuštena sama sebi.

Predsjednik Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990-1991. godine i bivši ministar zdravstva Andrija Hebrang, koji je u to vrijeme i vodio akciju organiziranja humanitarnog konvoja iz vukovarske bolnice, podsjetio je da je po ukrcavanju 104 ranjenika konvoj skrenut s ugovorene rute te mu se trag izgubio na području BiH da bi nakon više sati bio pronađen, skrenut za Hrvatsku i na koncu prispio u Stare Mikanovce kod Vinkovaca, gdje su ranjenici zbrinuti u zgradi škole u kojoj je djelovala izdvojena vinkovačka bolnica.

„Nakon toga je general JNA Andrija Rašeta zabranio ponovno organiziranje konvoja za izvlačenje vukovarskih ranjenika“, rekao je Hebrang naglasivši da bi bez tog jedinog konvoja broj žrtava Ovčare bio veći za 104 ranjenika.

Siromaštvo u Vukovaru: 'Da vam kažem iskreno, ja nemam jednu jedinu rolu WC papira kod kuće'

„Tužan sam što svijet u to vrijeme nije imao snage, hrabrosti i razuma da spasimo i one koji su danas, na žalost, na Ovčari“, dodao je ratni ministar zdravstva Andrija Hebrang.

Na obilježavanju je bio i sadašnji ministar zdravlja Siniša Varga koji je podsjetio da se kao liječnik dragovoljac u to vrijeme nalazio u bolnici u Starim Mikanovcima gdje su dočekani ranjenici.

„Ranjenici, iako u teškom stanju, iscrpljeni i izmoreni, bili su primarno vrlo dobro zbrinuti i nitko nije bio vitalno ugrožen na čemu treba odati priznanje liječnicima i svom medicinskom osoblju vukovarske bolnice“, rekao je ministar Varga posebno naglasivši da su napori liječnika i medicinskog osoblja vukovarske bolnice ušli u anale medicine i ratne medicine što se poučava i u NATO-ovim udžbenicima.

Jedan od ranjenika izvučenih konvojem iz vukovarske bolnice bio je i Stjepan Sučić koji je evocirajući uspomene spomenuo da je konvojem izvučeno 107 ranjenika „jer su trojica bila prikrivena“ te istaknuo da su sudionici konvoja danas pokrenuli inicijativu kako bi se Andriji Hebrangu, zbog angažmana vezanog za organizaciju humanitarnog konvoja, dodijeli najviše odličje u Republici Hrvatskoj.

Sudionici obilježavanja 23. obljetnice humanitarnog konvoja iz vukovarske bolnice odali su počast i položili vijence kod spomen-obilježja u krugu Opće bolnice Vukovar, na Ovčari, Trpinjskoj cesti te na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook