Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obilježena 17. obljetnica stradanja u Lovasu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu masovne grobnice na mjesnom groblju te kod spomen-križa u središtu Lovasa, obilježena je 17. godišnjica srpske okupacije toga srijemskog mjesta.

U spomen na žrtvu Lovasa u Domovinskom ratu vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva općinskih i županijskih vlasti te stradalničkih i braniteljskih udruga, a molitvu za poginule i stradale, predvodio je mjesni župnik Borislav Romić. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mladi jastreb: 'Plaši me da danas ne bi mogli ponoviti Vukovar 91.' Slika nije dostupna Dvoje je ranjeno Afganistan: U samoubilačkom napadu ubijeno osmero djece

>> Beograd: Optuženik zanijekao krivnju za zločin u Lovasu

>> Beograd: Optužnica protiv 14 osoba za ratni zločin u Lovasu

Pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba okupirali su Lovas 10. listopada 1991. U srpskoj agresiji i okupaciji poginulo je i ubijeno 85 mještana, koji su činili 5,5 posto hrvatskog prijeratnog stanovništva Lovasa.

Tijekom agresije i okupacije svoje domove morao je prisilno napustiti 1341 Lovašanin hrvatske nacionalnosti, uništena je 261 obiteljska kuća te je spaljena crkva sv. Mihovila.

Posebice okrutan zločin pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba počinili su 18. listopada 1991., kada su prisilno na čišćenje minskog polja na ulazu u mjesto odveli 51 lovaskog Hrvata od kojih je smrtno stradao 21, a 14 je ranjeno.

Zbog ratnih zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom u srpskoj okupaciji Lovasa na Županijskom sudu u Vukovaru od 2003. godine traje suđenje protiv 16 osoba, pripadnika tzv. teritorijalne obrane i četničkog odreda 'Dušan Silni'. Suđenju je nazočan jedino 58-godišnji Ilija Vorkapić, dok se preostalim optuženicima sudi u odsutnosti.

Pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu za zločin u Lovasu tereti se 14 optuženika od kojih su po četvorica nekadašnji pripadnici lokalne vlasti i JNA, dok su šestorica bili pripadnici paravojne formacije 'Dušan Silni'. Suđenje pred tamošnjim sudom počelo je 17. travnja, a među optuženicima se nalazi i dio optuženika s vukovarske optužnice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene