Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Beograd: Optuženik zanijekao krivnju za zločin u Lovasu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pričuvni časnik bivše JNA Radisav Josipović odbacio je u utorak pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu optužbe da je sudjelovao u ubojstvu 70 hrvatskih civila u selu Lovasu u listopadu 1991.

"Ne osjećam se krivim jer nijednim postupkom nisam ugrozio sigurnost nijednog pripadnika (svoje postrojbe), a kamoli stanovništva sela Lovasa", rekao je Josipović u svojoj obrani.

Pročitajte i ovo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine Velika količina dokaza Podignuta optužnica za zvjerstva nad Hrvatima: Za pokretanje postupka trebalo je više od 30 godina Slika nije dostupna Zločinački režim Sjeverna Koreja: Hoće li mu stati na kraj? UN ima dokaze o zločinima Kim Jong Una!

Josipović je izjavio da je optuženi Darko Perić, negdašnji pričuvni kapetan prve klase i zapovjednik protudiverzantskog odreda Teritorijalne obrane (TO) Valjeva, naredio postrojbi da pretraži vinograd, "jer se vjerovalo da na tom mjestu ima bunkera i mitraljeskih gnijezda". Rekao je također da akciju u vinogradu nije vodila JNA, nego dobrovoljci.

Josipović je u obrani rekao i da je u Poljoprivrednoj zadruzi u kojoj su, po optužnici, mještane Lovasa čuvali dobrovoljci postrojbe "Dušan Silni", zatekao mučan prizor jer je "vidio neke dobrovoljce koji su zlostavljali mještane, bockali ih nožem i slične scene".

Kazao je kako nije znao da je minirano polje djeteline po kojem su morali hodati zarobljeni hrvatski civili.

"Kad je u polju jedan od civila pao na minu i kad se čula detonacija, vidio sam dobrovoljca koji je iz sjedećeg položaja otvorio vatru po tim ljudima i još neke koji su pucali sa strane", kazao je optuženi Josipović i dodao kako je poslije čuo da su dobrovoljci vatru otvorili jer su pomislili da je postrojba napadnuta.

Za zločin u Lovasu optužnica tereti četvoricu negdašnjih pripadnika lokalne vlasti, četvoricu pripadnika JNA i šestoricu negdašnjih pripadnika paravojne postrojbe "Dušan Silni".

Suđenje se nastavlja u srijedu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene