Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Dan mimoza

Reiner o cijepljenju: 'Promocija zdravlja i prevencija bolesti spašava živote'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reiner je istaknuo da je bilo koji oblik educiranja i prevencije bolesti silno važan.

Deveti hrvatski dan mimoza i 5. nacionalni dan borbe protiv raka maternice u Hrvatskoj obilježen je u subotu na Cvjetnom trgu u Zagrebu akcijom kupovanja mimoza, a u obilježavanju za prodajnim štandom sudjelovao je i predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prevencija kao ključ Svaki treći dan od raka maternice umre jedna žena: Porazna činjenica jer može ga se spriječiti i liječiti Zlata Hrvoj Šipek, Andrej Plenković, Ivan Malenica Pojasnio bivši ministar Zašto se glavna državna odvjetnica sastala s Plenkovićem? "Jer je taj sastanak moguć"

Reiner je istaknuo da je bilo koji oblik educiranja i prevencije bolesti silno važan, dodavši kako se uvijek zalagao za prevenciju. Liga za borbu protiv raka davno je krenula u borbu za prevenciju raznih zloćudnih bolesti pa evo i raka maternice, rekao je. Reiner je ocijenio da je ovo hvale vrijedna akcija koja skreće pozornost na taj veliki problem kojem, zahvaljujući spoznajama znamo što ga uzrokuje pa se najčešće može prevenirati.

Reiner je naglasio kako promocija zdravlja i prevencija bolesti spašava živote i ujedno štedi, jer je liječenje ponekad i vrlo skupo. Ako uspijemo spriječiti bolest, spriječili smo puno života, rekao je.

Da bi prevencija uspjela treba se cijepiti, a mi danas imamo cjepivo, kojeg prije nije bilo pa je cijepljenje potrebno, napomenuo je. Svako cjepivo kao i svaki lijek ima svoje nuspojave, ali su koristi neizmjerno veće, dodao je.

Vezano za pitanje cijepljenja općenito Reiner smatra kako je upravo štetno da se podlegne 'histeriji necijepljenja' koja se, kazao je, javlja u svijetu pa i kod nas te se tako nepreveniraju one bolesti koje se danas uistinu mogu spriječiti.

Akciju Dana mimoza i Nacionalnog dana obilježavanja borbe protiv raka vrata maternice organizirali su Gradski ured za zdravstvo, Hrvatska liga protiv raka, udruga Zdravka i Zajednica pacijenata oboljelih od raka "Sv. Juraj" uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Cilj javnozdravstvene akcije je probuditi svijest i educirati javnost, posebice žene, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastitim intimnim zdravljem, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama izbjegli smrtnost od raka vrata maternice.

Ove godine obilježava se 9. Dan mimoza i 5. Nacionalni dan borbe protiv raka maternice u Hrvatskoj, kojima se ujedno najavljuje 10. Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice. Na Cvetnom trgu bili su prisutni i brojni stručnjaci te saborski zastupnici, među kojima i Ivan Domagoj Milošević i Andrija Mikulić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene