Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

Pilot-projekt: Uz PAPA test, ženama bi na raspolaganju uskoro mogao biti i primarni test na HPV

Aktualno Galerija Tatjana Nemeth Blažić Tatjana Nemeth Blažić Foto: Dnevnik Nove TV Dan mimoza - 4 Dan mimoza - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Dan mimoza - 3 Dan mimoza - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Dan mimoza - 2 Dan mimoza - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Dan mimoza - 1 Galerija 1/5 >>
Na Dan mimoza novinarka Dnevnika Nove TV Valentina Baus porazgovarala je s dr. med. Tatjanom Nemeth Blažić o novim načinima testiranja protiv HPV virusa.

PAPA test nije savršen i u oko 40 posto slučajeva može propustiti detektirati HPV.  Zbog toga će se uz sam PAPA test početi raditi još i sam test na HPV koji bi dao bolje rezultate kada je otkrivanje ove bolesti u pitanju.

Pilot-projekt država je provela u Virovitičko-podravstkoj županiji.

Liječnicu Tatjanu Nemeth Blažić novinarka Dnevnika Nove TV Valentina Bauc je upitala o prvim rezultatima testiranja.

"Pilot-projekt počeo je u travnju 2023. godine i do kraja godine testirano je oko 800 žena. Pozivaju se žene od 20 do 64 godine da se odazovu na testiranje.

Žene iz mlađe dobne skupine, od 20 do 29 godina testiraju se PAPA testom, a one starije, od 30. godine testiraju se i primarno testom na HPV uz PAPA test.

Pročitajte i ovo Sunčano vrijeme - 2 promjena vremena Stiže anticiklona iz Afrike, evo što donosi: "Jedan dio Hrvatske već je zabilježio ekstremnu temperaturu"

Rezultati su otkrili da je oko sedam posto žena pozitivno na HPV ovim preliminarnim rezulatatima i oko devet posto ima nalaz abnormalnih stanica.Te žene upućene su na dodatne pretrage, primjerice kolposkopiju, te na terapiju ukoliko je potrebno", rekla je doktorica.

Na pitanje o samome načinu testiranja doktorica je objasnila da se ono vrši uzimanjem jednog brisa "zbog toga što se koristi tekućinska citologija koja je bolja utoliko što omogućuje da se iz jednog uzorka radi i HPV test i PAPA test, da se ženu ne mora ponovo pozivati na bris".

"Tekućinska citologija ista je kao klasična citologija što se tiče svrhe pretrage i nalaza koji žena dobiva. Međutim, tehnologija je naprednija i bolja i logistički omogućava iz istoga uzorka dva testa", objasnila je te dodala da je stoga bolje provoditi protokol Nacionalnog programa.

Doktorica nije mogla sa sigurnošću odgovorit na pitanje kada će pilot-projekt zaživjeti na razini cijele Hrvatske.

"Prva faza pilot-projekta planirana je do travnja 2024. godine. Do tada će biti odrađena analiza rezultata, revidiran protokol te napravljen protokol za nacionalnu razinu", rekla je Valentini Baus.

Pročitajte i ovo Black Hawk helikopter SAD odobrio kupnju Hrvatska kupuje moćne američke letjelice: Idu brže od 300 km na sat, a koristi ih 30-ak zemalja

Pročitajte i ovo Trudnica - 3 Poznato stanje bebe Liječnik o smrti mlade rodilje na Svetom Duhu: "To je jedan od vodećih uzroka smrti tijekom porođaja"

"Još nekoliko desetaka zemalja u svijetu provodi ovakvo testiranje. U Europi je to primjerice Velika Britanija. Ono što je prednost korištenja HPV testa u primarnom testu probira je da pomaže u procjeni rizika. To je komplementarna metoda PAPA testa."

Na pitanje o tome koji su glavni simptomi raka vrata maternice te u kojim bi se slučajevima svaka žena trebala javiti ginekologu, doktorica je objasnila da je "glavni uzrok raka vrata maternice HPV infekcija, tj. dugoročna infekcija visokorisičnim tipovima HPV-a.

Infekcija jako dugo nema nikakve simptome. Zato je važno redovito ići na preventivne ginekološke preglede.

Predstadij raka također nema abnormalne promjene u sluzi vrata maternice, ali uznapredovala faza bolesti ima: nepravilno krvarenje, krvarenje između ciklusa, krvarenje tijekom spolnog odnosa i bolovi u donjem dijelu trbuha", objasnila je.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene