Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlatko Cvrtila komentira

O karti Islamske države: 'To oni nisu rekli, to je upozorenje Zapadu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko je osnivanje islamske države opasno za svijet?

Gost Dnevnika Nove TV bio je stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila, koji je komentirao najnovija događanja oko Islamističke militantne grupe ISIL, koja je proglasila kalifat, odnosno islamsku državu na teritorijima u Iraku i Siriji.

Pročitajte i ovo Vlatko Cvrtila o obaranju objekata iznad Amerike Visoke tenzije Je li rušenje NLO-a uvod u novi rat? Stručnjak objasnio zašto ih obaraju baš sad Slika nije dostupna Izbjegnuta eskalacija? Što će pad rakete značiti za nastavak rata u Ukrajini? Stručnjak za DNEVNIK.hr: "Rusija dobro pazi da ne prijeđe granicu"

O kakvoj skupini je riječ?

To je jedna skupina koja se prije godinu dana odvojila od Al Kaide jer, prema njihovom mišljenju, Al Kaida nije imala dovoljno učinkovite metode da bi postizala svoje ciljeve, prije svega u Siriji, ali i u Iraku. Oni su se u tom smislu odvojili i organizirali puno bolje no što je to bila Al Kaida i počeli su poduzimati različite mjere koje su dovele do toga da, evo, kontroliraju jedan veći dio teritorija Sirije, ali i Iraka. U Iraku se sada pokazalo da su se počeli organizirati na način da prijete i destabilizaciji same države i vlasti.

Koliko je proglašenje islamističke države opasno za svjetski mir?

Nije toliko za svjetski mir koliko je opasno za samu regiju. Ovdje nisu samo Irak i Sirija nego tu je i Jordan, tu su i druge države. Tu se pojavljuju i različiti regionalni faktori koji su povezani s vanjskim faktori mapa u tom smislu možemo reći da će to zasigurno biti jedna točka o kojoj ćemo puno razgovarati jer ovdje se ne radi samo o stvaranju ili proglašenju nekog kalifata nego se zapravo radi o tome kakvi će se odnosi stvoriti između država, odnosno unutar država i koliko će stabilne vlasti biti u tom dijelu svijeta. Sada vidimo, nažalost, da tu postoje velike opasnosti za dugoročno destabilizacijom na tom području i da zapravo taj prostor koji nije pod kontrolom središnjih vlasti koje imaju odgovornost prema međunarodnom pravu i u međunarodnim odnosima nego je pod kontrolom takvih skupina i to bi stvarno mogao postati prostor gdje će se trenirati teroristi za eventualne akcije i izvan tog teritorija.

Prijetnja Islamske države: U idućih pet godina planiraju zauzeti i Hrvatsku

Koliko se sve ovo otelo kontroli i mogu li se očekivati teroristički napadi?

U svakom slučaju oni su u ovom trenutku koncentrirani upravo na zadržavanje onoga što su postigli na tom teritoriju, na organizaciju vlasti i naravno, pozivanju svih onih koji se žele priključiti toj borbi iz različitih država. Kao što vidimo, jedan dobar dio tih boraca je zapravo iz zapadnih država, iz država koje su izvan same regije. To jest nekakva jezgra koja može jednoga dana predstavljati ozbiljnu opasnost po povratku u svoju državu ili da iz tog prostora djeluju prema svojoj državi na način da obučavaju svoje prijatelje, braću i tako dalje koji bi onda izvodili terorističke napade u različitim dijelovima svijeta. Apsolutno šire mrežu i ovo nije bezazlena skupina. Dakle, mi smo naučeni na formu kakvu je imala Al Kaida. Al Kaida je prošlost i u organizacijskom i u ovom operativnom smislu. Ovo je organizacija koja će zasigurno zauzeti mjesto Al Kaide kao centralna teroristička organizacija koja prijeti svjetskom miru.

Vidjeli ste vjerojatno kartu njihovih aspiracija. U svom kalifatu žele i Hrvatsku.

To je, rekao bih, nešto što oni nisu rekli. Oni su proglasili kalifat. Zna se što je forma kalifata, oni idu prema tome da ostvare vladavinu nad svim muslimanima. U tom smislu je netko kreirao kartu koja treba upozoriti zapadne javnosti da se suočavamo s ozbiljnim problemom. Ja mislim da je to čak jedna priprema da zapadne javnosti, a prije svega američka javnost, daju podršku svojoj politici, da interveniraju malo jače i drugačije u odnosu na ono što sada rade.

Zašto SAD ne reagira žešće?

Njima u ovom trenutku ova situacija odgovora. Možda je to čudno, ali svaka njihova intervencija bi zahtijevala vrlo velike snage na tom prostoru, oni to nisu spremni u ovome trenutku. S ISIL-om se ne možete boriti iz zraka, to se mora od kuće do kuće jer oni su koncentrirani u gradovima, oni nemaju front gdje bi ih se moglo savladati. To bi značilo velik angažman na koji SAD nisu spremne. Na kraju krajeva, razvoj situacije ide SAD-u na ruku - što bude veći kaos to će više narasti potreba da SAD interveniraju, ne samo vojnim sredstvima kao što je to bilo prije 11 godina kada su ušli u Irak rušeći Saddama Huseina, nego i drugim sredstvima, ali ne samo u Iraku, oni to gledaju malo šire. Njima je u ovom trenutku puno važnije kakve će odnose izgrađivati s Iranom, kakva će biti uloga Irana u budućnosti Iraka, no što im je sama situacija trenutno u Iraku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene