Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjegnuta eskalacija?

Što će pad rakete značiti za nastavak rata u Ukrajini? Stručnjak za DNEVNIK.hr: "Rusija dobro pazi da ne prijeđe granicu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pad rakete na poljsko pogranično selo izazvalo je burne reakcije Poljske, Ukrajine i Rusije, a zbog tvrdnje da je za incident kriva ruska strana spominjao se i NATO-ov članak 5. Tu je temu za DNEVNIK.hr komentirao analitičar Vlatko Cvrtila.

Pad rakete na poljsko selo u blizini granice s Ukrajinom, zbog kojeg su ubijene dvije osobe, prema prvotnim se reakcijama činio kao eskalacija koja bi mogla dovesti do rata između Rusije i NATO-a. Međutim, nakon daljnjih se izvida utvrdilo da se radi o nesretnom slučaju i da je incident izazvao ukrajinski projektil protuzračne obrane.

Vlatko Cvrtila, stručnjak za geopolitiku, kaže da upravo mogućnost širenja sukoba predstavlja najveću opasnost od početka rata Ukrajini.

"To je u NATO-u promatran kao velik izazov i ovaj događaj promatran je u tom kontekstu", rekao je Cvrtila za DNEVNIK.hr.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pravomoćna presuda Osuđen zaštitar kojemu se nije radilo: Dojavio o četiri bombe u trgovačkom centru pa sve priznao

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PAD RAKETA U POLJSKOJ ''Mnogo toga se promijenilo od pada drona u Zagrebu'', poručio Banožić, a Božinović kaže: ''Ja sigurno nisam adresa...''

Dodao je su mnogi nedugo nakon prvotne vijesti o napadu spominjali aktiviranje članka 5., prema kojem napad na jednu članicu Sjeveroatlantskog saveza znači napad na sve, ali je nakon izvida sve ostalo na članku 4., koji uključuje konzultacije država članica.

"NATO ima visoku razinu spremnosti s obzirom da se rat odvija u državi koja graniči s državama članicama. Ne mislim da će se nešto novo odviti, nego će se nastaviti dosadašnje aktivnosti", rekao je.

Rusija dobro pazi da ne prijeđe granicu

NATO je, smatra Cvrtila, poduzeo sve poteze koje je mogao, a sve druge aktivnosti odvijat će se u slučaju napada na državu članicu.

"Potpuni poraz Rusije Zapadu nije u interesu", rekao je te dodao da, osim NATO-a, i "Rusija dobro pazi da ne prijeđe granicu."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVA KATASTROFA I na Bliskom istoku vatra i dim: Naoružani dron pogodio naftni tanker izraelskoga milijardera

Što se tiče nastavka rata, on će tijekom narednih mjeseci biti manjeg intenziteta, ali će se nastaviti raketiranje infrastrukture.

"Niti jedna strana ne može preokrenuti situaciju i zbog manjeg će intenziteta ratovanja rasti pritisak na mirovni sporazum", rekao je Cvrtila.

Pročitajte i ovo Nataša Radulović PRIVUKLA SVU PAŽNJU VIDEO ''Leteći cirkus'' Dodikove uzdanice: "Nemoj da galamiš ođe i da se obadaš"

Međutim, nije izgledno da će takav dogovor biti dugotrajan.

"Kada pogledamo ukrajinske zahtjeve, jasno je da oni uključuju stvari koje Rusija ne bi prihvatila. Može doći do kompromisa kojim bi obje strane biti nezadovoljne i tražit će priliku da ga izmijene. Stoga smo daleko od dogovora koji bi donio dugotrajan mir", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene