Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada demantira

Novogodišnja čestitka: Uz plin, poskupjet će struja i grijanje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slijedi li novi val poskupljenja? Nakon plina, na red bi mogla doći struja i grijanje.

Dok naš izvor iz Vlade to demantira, HEP najavljuje i takvu mogućnost, a novi udar na potrošače nakon Nove godine u svakom je slučaju neminovan. Potrošačima se smračilo, jer bi im mogla stići novogodišnja čestitka s novim udarima na džep. Nakon plina, spominje se skuplja struja i grijanje, čiji je plin temeljni energent za proizvodnju. Lančana reakcija gotovo neminovna, iako u Vladi to demantiraju. Hrvatska elektroprivreda ima s Inom dugoročni ugovor o isporuci plina, a ukoliko ipak dođe do poskupljenja cijene plina za HEP te ukoliko se pokaže da takve nove cijene bitno utječu na cijenu proizvodnje električne energije, HEP će uputiti zahtjev Vladi RH za korekciju cijene električne energije.

Pročitajte i ovo Skuplji plin: Ilustracija - 6 Sigurni do travnja Cijena plina u idućoj godini mogla bi drastično porasti, ali državni tajnik uvjerava - velikog poskupljenja neće biti Ilustracija Visoke cijene energenata Prijeti li nam nestašica lijekova i kemikalija? Nijemci gase pogone: "Proizvodnja se urušila u svim dijelovima sektora"

>> Poskupljenje koje tješi: 'Cijena plina mogla je biti još viša'

'Potrošači sigurno da više ne mogu podnositi više ova poskupljenja jer su ih pretjerano pritisla. S druge strane, moraju imati na umu da jako puno ljudi ostaje bez posla. 2010. godina u tom smislu sigurno neće biti iznimka', kaže Goran Bakula, ekonomski savjetnik. Pa ipak cijene plina sigurno idu gore, a potrošači su do sada plaćali po metru kubnom 2,43 kune. Ulazna cijena distributerima je kunu 32 lipe, ubuduće će ona biti skuplja 33 lipe za potrošače te 30 lipa za povlaštene potrošače. Hoće li se poskupljenje, prema tome zaustaviti na 2,76 lipa, ili biti i veće ovisi o distributerima.

'Po novim uvjetima i po novim cijenama, ukoliko ne bude nekog povećanja, nama je izuzetno teško raditi', objasnio nam je Davor Šestan iz gradske plinare Zagreb. Ministar gospodarstva s njima će sutra pregovarati, no činjenica je da Hrvatska u Europi ima najnižu cijenu plina. One se moraju uskladiti s ostalim zemljama, a nama opet ostaju problemi. 'Naravno da je jako teško u toj situaciji, kada vam dolazi Vlada, ili bilo tko drugi i kaže da cijene plina, ili cijene struje moraju dostići cijene u Europskoj uniji. Naravno, moramo imati na umu da su te plaće u Europskoj uniji 3 do 4 puta više od naših plaća', ističe Bakula. Najslabiji opet podnose najveći teret, a vladajući im ne mogu pomoći jer je državna blagajna odavno prazna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene