Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na domaćem tržištu kapitala

Novo zaduženje: Izdane obveznice u vrijednosti od 8,5 milijardi kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je u petak uspješno izdavanje obveznica na domaćem tržištu u ukupnom iznosu od 8,5 milijarda kuna, uz iznimno povoljne uvjete financiranja, ističući da je riječ o poruci povjerenja institucionalnih investitora u politiku njegove vlade.

Ministarstvo financija zadužilo se za 8,5 milijardi kuna na domaćem tržištu kapitala. Novo zaduženje države već je ranije najavio ministar financija Zdravko Marić.

Pročitajte i ovo Isplata zarade - 2 Upisalo se 45.000 građana Ulagači došli na svoje: Počinje isplata zarade od državnih obveznica Ilustracija UCJENA SNS-a? Zbog duga isključili struju jedanaesteročlanoj obitelji, gradonačelnica im poručila: ''Kako ste glasali, tako ste i dobili"

Riječ je o dva izdanja obveznica po iznimno povoljnim uvjetima. Iz ministarstva su priopćili kako je 5-godišnje izdanje obveznica realizirano uz kamatnu stopu od 2,25 % te prinos od 2,99 % što predstavlja povijesno najbolje uvjete od kada je Hrvatska počela s izdanjima obveznica na domaćem tržištu kapitala.

11-godišnje izdanje obveznica realizirano je uz kamatnu stopu od 2,875 % te prinos od 3,09 %

Sredstva prikupljena ovim izdanjem Obveznica bit će upotrijebljena za refinanciranje obveznice Republike Hrvatske u nominalnom iznosu 5,5 milijardi kuna koje dospijevaju 8. veljače te financiranje općih potreba državnog proračuna, piše na stranici Ministarstva financija.

Plenković kaže da je uspješno izdavanje obveznica izraz povjerenja u politiku vlade

"Mislim da je to izdavanje obveznica po do sada najboljim uvjetima u posljednjih nekoliko godina, što je još jedna poruka da institucionalni investitori, banke, osiguravajuća društva i mirovinski fondovi, a riječ je u cijelosti o domaćim investitorima jako dobro gledaju na politiku koju vodimo u pogledu javnih financija, proračuna, rasta BDP-a, smanjenja nezaposlensti, rasta industrijske proizvodnje, rasta trgovine, pozitivnim porukama kreditnih agencija", rekao je Plenković.

Plenković je najavio da će Vlada krenuti s novim programom zapošljavanja od 1. ožujka.

"Hrvatskoj treba posla, moramo se time pozabaviti kao jednom od naših zadaća. Već od 1. ožujka idemo s novim programom i mislim da će na taj način doći u prvi plan ono što je bitno za Hrvatsku, a to je zaposlenost i kvalitetniji standard naših ljudi", rekao je premijer.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene