Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je u petak uspješno izdavanje obveznica na domaćem tržištu u ukupnom iznosu od 8,5 milijarda kuna, uz iznimno povoljne uvjete financiranja, ističući da je riječ o poruci povjerenja institucionalnih investitora u politiku njegove vlade.


Ministarstvo financija zadužilo se za 8,5 milijardi kuna na domaćem tržištu kapitala. Novo zaduženje države već je ranije najavio ministar financija Zdravko Marić.

Vezani članci Slika nije dostupna Komisija predložila izlazak Hrvatske iz Postupka prekomjernog deficita Slika nije dostupna Sperbank o Agrokoru: ''Unajmili smo stručnjake''

Riječ je o dva izdanja obveznica po iznimno povoljnim uvjetima. Iz ministarstva su priopćili kako je 5-godišnje izdanje obveznica realizirano uz kamatnu stopu od 2,25 % te prinos od 2,99 % što predstavlja povijesno najbolje uvjete od kada je Hrvatska počela s izdanjima obveznica na domaćem tržištu kapitala.

11-godišnje izdanje obveznica realizirano je uz kamatnu stopu od 2,875 % te prinos od 3,09 %

Sredstva prikupljena ovim izdanjem Obveznica bit će upotrijebljena za refinanciranje obveznice Republike Hrvatske u nominalnom iznosu 5,5 milijardi kuna koje dospijevaju 8. veljače te financiranje općih potreba državnog proračuna, piše na stranici Ministarstva financija.

Plenković kaže da je uspješno izdavanje obveznica izraz povjerenja u politiku vlade

"Mislim da je to izdavanje obveznica po do sada najboljim uvjetima u posljednjih nekoliko godina, što je još jedna poruka da institucionalni investitori, banke, osiguravajuća društva i mirovinski fondovi, a riječ je u cijelosti o domaćim investitorima jako dobro gledaju na politiku koju vodimo u pogledu javnih financija, proračuna, rasta BDP-a, smanjenja nezaposlensti, rasta industrijske proizvodnje, rasta trgovine, pozitivnim porukama kreditnih agencija", rekao je Plenković.

Plenković je najavio da će Vlada krenuti s novim programom zapošljavanja od 1. ožujka.

"Hrvatskoj treba posla, moramo se time pozabaviti kao jednom od naših zadaća. Već od 1. ožujka idemo s novim programom i mislim da će na taj način doći u prvi plan ono što je bitno za Hrvatsku, a to je zaposlenost i kvalitetniji standard naših ljudi", rekao je premijer.