Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DRŽAVA SE OPET ZADUŽUJE

MARIĆ O OCJENI AGENCIJE MOODY'S To je samo izvješće, prava ocjena stiže u ožujku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Zdravko Marić najavio je u četvrtak da se prvo zaduženje države priprema za prvo ovogodišnje tromjesečje, a za drugo tromjesečje i reprogram duga cestarskog sektora.

Na novinskoj konferenciji nakon sjednice Vlade, ministar Marić je, odgovarajući na upit novinara izjavio da se za zaduženje države priprema kombinirano izdanje, na inozemnom i domaćem tržištu. Nije želio govoriti o iznosima, jer će ta odluka biti donesena nakon temeljite analize.

Pročitajte i ovo Zdravko Marić Na odmoru Prvi put otkako je otišao iz Vlade bivši ministar financija Marić pred kamerama: Otkrio je li našao posao Zdravko Marić - 1 DOZNAJE DNEVNIK NOVE TV Zdravko Marić jučer ispitan u USKOK-u u svojstvu svjedoka u aferi Vjetroelektrane

Državnom proračunu ove godine dospijeva na naplatu 27,5 milijardi kuna, dok izvanproračunskim fondovima, ponajviše cestarskom sektoru, dospijeva oko 7,5 milijardi kuna.

Marić se osvrnuo i na pregled ocjena kreditnog rejtinga za regiju na početku godine, koji je u srijedu objavila agencija Moody's.

Agencija Moody's u srijedu je, u pregledu ocjena za regiju na početku godine, navela da je od ukupno osam zemalja u toj regiji pola njih ušlo u 2017. godinu uz stabilne prognoze za rejting, dvije s negativnima, a dvije s pozitivnima.

Hrvatska i Poljska su dvije zemlje u regiji srednje i istočne Europe kojima Moody's drži negativne izglede za kreditne rejtinge, a ta agencija ističe da to odražava ranjivost fiskalne i strukturne politike te dvije zemlje - i u konačnici njihovih gospodarstava - na sve izraženije rizike u domaćoj politici.

"To nije pravorijek, već samo izvješće s pregledom stanja na ulasku u 2017.", rekao je Marić. Ta agencija, pojasnio je, nema unaprijed određen kalendar objava, ali njezina se nova ocjena očekuje vjerojatno u ožujku, prije čega bi novu ocjenu trebala objaviti i agencija Fitch, dodao je.

Podsjetio je da je agencija Standard & Poor's nedavno već objavila svoju ocjenu, u kojoj je zadržala kreditni rejting Hrvatske ali je izglede iz negativnih korigirala u stabilne. Marić je kazao kako očekuje da će i druge dvije rejting agencije prepoznati pozitivna makroekonomska kretanja te povoljno stanje javnih financija, kao što su to financijska tržišta već akceptirala.

"Tome bi trebala doprinijeti i Strategija upravljanja javnim dugom, koju bi Vlada trebala donijeti do kraja siječnja, a koja će sadržavati ne samo 'kalendar' dospijeća dugova, već i načine na koje će se upravljati javnim dugom", poručio je Marić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene