Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Učestale prijetnje

Novinar već prijavljivao prijetnje i ima zaštitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novinar tjednika 'Globus' Hrvoje Appelt, pod čijim je automobilom sinoć oko 18 sati u Gajevoj ulici pronađena sumnjiva naprava za koju se ustanovilo da se ne radi o bombi, još je u rujnu i listopadu prijavljivao prijetnje otkad ima policijsku zaštitu, potvrdila je zagrebačka policija.

Policijska glasnogovornica Aleksandra Ljuba rekla je na konferenciji za novinare da su pirotehničari nakon dojave građana o sumnjivom predmetu, ispod 'honde' 34-godišnjaka pronašli dio elektroničkog sklopa nepoznatog podrijetla.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova kolumna Hrvoja Šalkovića 174. - Putovanja budu, pa ih više nema Slika nije dostupna Nova kolumna Hrvoja Šalkovića U Goi su se sudarili Indija i zapad

Taj je događaj uznemirio građane, no utvrđeno je da se ne radi o eksplozivnoj napravi već o manjem elektroničkom sklopu tvorničke izrade, odnosno dječjoj svjetlećoj igrački, koja je na nepoznat način dospio pod vozilo, pokraj prednjeg kotača.

Zbog protueksplozijskog pregleda i očevida iz preventivnih razloga dva je sata bioobustavljen promet djelom Gajeve ulice u kojoj se nalazi i zgrada Državnog odvjetništva te USKOK-a. 

>> Centar Zagreba blokiran zbog svijetleće igračke ispod auta novinara

Policija je pronađeni predmet izuzela i nad njim će obaviti vještačenje, kazala je Ljuba.

Prema pisanju nekih medija Appelt je u posljednje vrijeme počeo često dobivati prijetnje, a nedavno je ispred ulaza našao zapaljen lampion. Za posljednji događaj Appelt, navode mediji, ne isključuje mogućnost da je riječ o prijetećoj poruci.

Appelt je pisao o malverzacijama i švercu nafte, propustima u zatvorskom sustavu i porijeklu imovine političara.

'Imam neke indicije o osobama koje bi mi mogle prijetiti. Uglavnom su to osobe o kojima konstantno pišem no nadležne institucije ništa ne rade. Vjerojatnije je da su to ljudi iz Hrvatske', izjavio je Appelt. 


HND: najoštrija osuda prijetnje novinaru Hrvoju Appeltu 

Hrvatsko novinarsko društvo priopćilo je danas da s najvećom zabrinutošću prati razvoj događaja nakon pronalaska naprave ispod automobila novinara tjednika Globus Hrvoja Appelta, smatrajući da je riječ o najnovijoj prijetnji upućenoj novinarima, bez obzira na to što je policija očevidom utvrdila da nije bila riječ o bombi.

HND najoštrije osuđuje spomenuti čin i tretira ga kao još jednu u nizu prijetnji kojima je cilj ugroziti medijske slobode i onemogućiti istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj.

Od policije HND zahtijeva da istragu nastavi voditi s maksimalnom ozbiljnošću kako bi se što prije pronašli počinitelji i mogući naručitelji, a o tom su slučaju obavijestili Međunarodnu federaciju novinara i druge novinarske udruge u svijetu.

Podsjeća se da je novinar Hrvoje Appelt i ranije primao anonimne prijetnje smrću te da je u posljednje vrijeme, među ostalim, objavio niz istraživačkih tema o krijumčarenju nafte, a u tom je kontekstu spominjao bivše dužnosnike Carine i tajnih službi.

U priopćenju se navodi i Appeltova izjava - 'Neće me zaplašiti. To im je i cilj. Nastavit ću istraživati i objavljivati sve o čemu sam i dosad pisao'.

Podsjeća se da je tijekom ove godine u Hrvatskoj premlaćeno troje, pokušano je umorstvo jednoga novinara, a u atentatu su likvidirana dvojica medijskih djelatnika, te da su prošla 172 dana od pokušaja ubojstva novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša, a javnosti još nisu poznati počinitelji ni naručitelji toga zločina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene