Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi sustav carinske kontrole e-Carina uveden 1. kolovoza umjesto da ubrza prolaz napravio je veliku gužvu na terminalima za prijavu robe na granicama sa Slovenijom. Stoga su se na carinama, kako doznajemo, vratili stari, papirnati sustav.


Na graničnom prijelazu Macelj, u terminalu za prijavu robe, čekalo je 100-tinjak vozača po osam, a neki čak 24 sata. Gladni su, žedni i što je najgore od svega, ne znaju kada će završiti njihove muke. Trenutačno se čeka 2 i pol sata. Na Bregani se poslijepodne čekalo 6 sati, a na prijelazu kod Čakovca 9 sati. Vraćanjem na papirnati sustav, gužve na Bregani su riješene.

Vezani članci Policija Vozači pljeskali policajcima, umalo su im krenule suze radosnice od sreće Kaos u prometu - 21 Ne zna se tko je ovim pametnjakovićima dao vozačku, no posljedice su katastrofalne

Carinska je uprava uvela novi sustav kontrole za teretna vozila, e-Carina, koji je trebao olakšati prolaz preko granice bez problema. No, do problema je došlo zato što svi vozači nisu uknjiženi u sustav, pa se taj dio posla mora obavljati ručno, što je uzrokovalo golemu gužvu koja se u Sloveniju proteže 5 km.

U stvaranju gužve pripomogli su i tehnički problemi, naime, novi sustav padao je skoro svakih pet minuta. Nakon današnjeg iskustva može se zaključiti da ni carinski djelatnici, koji su prošli jednogodišnju obuku za novi sustav, nisu adekvatno pripremljeni.

'Carinski djelatnici daju 150 posto od sebe kako bi što prije raščistili gužvu, neki su čak povučeni s godišnjeg odmora na posao', rekla je tijekom Dubravka Fekić, iz carinskog sindikata RH.