Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjesto da ubrza...

Zbog sustava e-Carina na granici se čekalo do 24 sata pa su vratili 'papirnati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi sustav carinske kontrole e-Carina uveden 1. kolovoza umjesto da ubrza prolaz napravio je veliku gužvu na terminalima za prijavu robe na granicama sa Slovenijom. Stoga su se na carinama, kako doznajemo, vratili stari, papirnati sustav.

Na graničnom prijelazu Macelj, u terminalu za prijavu robe, čekalo je 100-tinjak vozača po osam, a neki čak 24 sata. Gladni su, žedni i što je najgore od svega, ne znaju kada će završiti njihove muke. Trenutačno se čeka 2 i pol sata. Na Bregani se poslijepodne čekalo 6 sati, a na prijelazu kod Čakovca 9 sati. Vraćanjem na papirnati sustav, gužve na Bregani su riješene.

Pročitajte i ovo Kolona - 3 Stvara se i mnogo smeća Kaos na cesti - Kilometarske kolone i višesatno čekanje izluđuju vozače i mještane: "Što Vlada čeka s obilaznicom?" Ilustracija VELIKO ISTRAŽIVANJE Kako voze Hrvati? Tko više krši koje prometne propise i jesu li tome skloniji muškarci ili žene

Carinska je uprava uvela novi sustav kontrole za teretna vozila, e-Carina, koji je trebao olakšati prolaz preko granice bez problema. No, do problema je došlo zato što svi vozači nisu uknjiženi u sustav, pa se taj dio posla mora obavljati ručno, što je uzrokovalo golemu gužvu koja se u Sloveniju proteže 5 km.

U stvaranju gužve pripomogli su i tehnički problemi, naime, novi sustav padao je skoro svakih pet minuta. Nakon današnjeg iskustva može se zaključiti da ni carinski djelatnici, koji su prošli jednogodišnju obuku za novi sustav, nisu adekvatno pripremljeni.

'Carinski djelatnici daju 150 posto od sebe kako bi što prije raščistili gužvu, neki su čak povučeni s godišnjeg odmora na posao', rekla je tijekom Dubravka Fekić, iz carinskog sindikata RH.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene