Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako bi izdržali prve dane nakon napada, Nijemci bi kod kuće trebali imati zalihe hrane i vode.


Njemačka ozbiljno razmišlja o reviziji svoje strategije civilne zaštite u što bi spadalo i ponovno uvođenje neke vrste vojnog roka kao oblika ispomoći vojsci u slučajevima katastrofa te će o tome sutra raspravljati i vlada.

Vezani članci Koronavirus u Njemačkoj, ilustracija U cijeloj Njemačkoj znatno pala incidencija zaraze: U pripremi brojna otvaranja Hrvatska vojska Oporba protiv obveznog vojnog roka: ''Želimo raspraviti koliko bi to koštalo, koliko bi vojni rok trajao, koga bi se zvalo''

Dio strategije procurio je u medije pa se proteklih dana stvorila mini panika. Svi su se pitali zašto je poručeno da se počnu gomilati zalihe hrane vode te da očekuju poziv iz nadležnih službi.

Iz njemačke agencije DPA javljaju kako bi se u kriznim situacijama civile moglo tražiti da usmjeravaju promet te da opskrbe vojno osoblje gorivom, smještajem i hranom. Radi se o nečemu što se tijekom Hladnog rata zvalo 'nacionalna služba'.

Za vrijeme Hladnog rata 'nacionalan služba' je podrazumijevala da Zapadna Njemačka može mobilizirati do 495.000 vojnika, broj koji se lako mogao popeti do 1,2 milijuna ako se digne rezerviste

Nakon takvih najava, Nijemce, logično, zanima za što se to pripremaju. u Vladi kažu kako prirodna katastrofa nije vjerojatan scenarij, ali da se treba pripremiti za eventualne terorističke napade kao i za hibridne napade koji bi zbog korištenja cyber tehnologije mogli uništiti ključnu infrastrukturu u dijelovima zemlje.

Nova strategija civilne zaštite podrazumijeva da građani kod kuće imaju zalihu hrane i vode za 10 dana.

Voditelj odjela javnog zdravlja pri njemačkom Crvenom križu, Wolfgang Kast, kaže kako su ljudi sve manje i manje spremni za krizne situacije te da su se previše navikli na internet putem kojeg im je sve dostupno u svako doba dana.