Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem oko razdjelnika

Istražili smo kako je moguće dobiti u lipu isti račun u dva različito grijana stana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nema sreće kad su razdjelnici u pitanju. Europski rokovi za ugradnju ističu slijedeći tjedan, no umjesto najavljenih izmjena - građani se žale na nejasne račune, pojavu plijesni i krivo postavljene razdjelnike.

Provjerili smo kako je moguće, da u dva identična stana, u istoj zgradi, stignu isti računi, točno u lipu, iako se u jednom od stanova tri puta manje grijalo.

Pročitajte i ovo Predstavnik stanara u Zorkovačkoj ulici, Ivica Oršalić (Foto: Dnevnik.hr) Vlada ne odustaje od ugradnje, no... Tri koraka od toplijeg doma i nižih računa bez razdjelnika: Dokazali su to stanari jedne zagrebačke ulice Razdjelnici ostaju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vlada ne odustaje Nastavlja se saga s razdjelnicima: ''Kada krene grijanje, po cijevima kao da ide vlak''

"Ovo je moj stan na Knežiji od 57 kvadrata, ovaj mjesec smo potrošili 65 impulsa za grijanje, i za tu potrošnju smo dobili 173 kune i 99 lipa", kaže nam Jasmin Bojić, pokazujući interijer prvog stana. "Potpuno isti iznos u lipu sam dobio za svoj drugi stan koji se nalazi u istoj zgradi, ali sam ovdje potrošio trostruko više impulsa nego u prvom stanu", dodaje.

Riječ je stanovima iste kvadrature, na istom katu, s novim prozorima. U HEP toplinarstvu pojašnjavaju da nije riječ o pogrešci, već je u jednom stanu potrošeno više toplinske energije za grijanje, a u drugom, gdje živi više osoba, za zagrijavanje tople vode.

Iz navedenog proizlazi da su krajnji kupci na obje adrese potrošili jednaku ukupnu količinu toplinske energije, odnosno imaju jednake iznose varijabilnog dijela računa. Osim s računicom, dio građana bori se s plijesni. Zbog ušteda radijatori se gase, a zidovi su hladniji pa se u zgradama s lošom toplinskom izolacijom stvara plijesan.

Europski rokovi, kojima se prijetilo, istječu sliedeći tjedan. No kazni za neugradnju neće biti, iako razdjelnici nisu ugrađeni u gotovo trećini stanova. Negdje su postavljeni krivo, zbog čega su stanari dobivali drastično veće račune.

Zbog razdjelnika Ivica Džaba iz Zagreba je prije gotovo godinu dana podnio i zahtjev za ocjenom ustavnosti. "Ako će Ustavni sud donijeti svoj pravorijek nakon što se promijeni zakon, onda nam taj Ustavni sud zapravo ni ne treba", smatra on.

Zakonske izmjene, najavljuju u resornom ministarstvu, očekuju se do iduće ogrijevne sezone. Razdjelnici, čini se, i ove zime ostaju gorući problem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene