Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi incidenti na granici kod Mure?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski mediji javljaju u petak popodne o novoj "incidentnoj" situaciji na nasipu rijeke Mure koji bi prema dogovoru premijera dviju država Janeza Janše i Ive Sanadera trebao biti popravljen u suradnji hrvatskih i slovenskih poduzeća.

Pripreme za buduće radove na obnovi 3100 metara dugog nasipa kod Svetog Martina i Hotize počeli su u petak obavljati i radnici iz slovenskog poduzeća "Mura" koji su od 10 sati ujutro kosili travu na nasipu, ali je radove oko 13 sati prekinula hrvatska policija i otpratila ih do katastarske granice na slovensku stranu, javili su Slovenski radio i Slovenska tiskovna agencija STA.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

Slovenski mediji navode da je riječ o kršenju dogovora Janše i Sanadera od prošle subote jer je hrvatsko poduzeće iz Varaždina u međuvremenu nastavilo radove na pripremi obnove nasipa, dok slovenskoj strani to nije omogućeno. 

Podsjećaju na to da još postoji razilaženje dviju strana o tome kako operacionalizirati dogovor premijera o zajedničkoj obnovi. Slovenija naime ne pristaje na to da hrvatsko poduzeće u slovensko-hrvatskom konzorciju izvodi radove na terenu koji je doduše katastarski u hrvatskoj općini Sveti Martin na Muri, no kako navodi Slovenski radio, "nasip je na slovenskoj strani".

Nastavljaju se polemike o tome jesu li ranije vlade na tom mjestu "slovenski teritorij" prepustile Hrvatskoj, što su RTV Slovenija i ljubljansko "Delo" popratile objavom dokumenata prema kojima se i slovenska strana u vrijeme prijašnjih vlada slagala s time da obranu od poplava i policijsku kontrolu na "spornom" teritoriju provodi Hrvatska.

Slovenski radio javio je popodne da slovensko ministarstvo vanjskih poslova još ne može reagirati na događaj na nasipu i da stvar još proučavaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene