Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nove obveznice u iznosu 1,5 milijardi kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada na današnjoj je sjednici u Poreču odlučila na domaćem tržištu kapitala izdati obveznice u iznosu od 1,5 milijardi kuna.

Tim će se zaduženjem financirati deficit državnog proračuna koji je, kako je istaknuto, ove godine upola manji od lanjskog, kao i tekuća otplata glavnica kredita koji na naplatu dospijevaju tijekom ove godine.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

Riječ je, kazao je ministar financija Ivan Šuker, o posljednjem
zaduženju ove godine.

Da nismo smanjivali deficit donosili bi odluku o zaduženju od 3,5 milijarde kuna, kazao je Šuker.

Naime, kako je rečeno, sa 30. rujnom ove godine deficit države bio je više no dvostruko manji u odnosu na isto razdoblje lani.

Obveznice će se uplaćivati 14. studenog, nosit će fiksni prinos od 4,5 posto godišnje, a dan dospijeća im je 11. srpnja 2013. godine.

Članovi Vlade istaknuli su i kako se ublažava rast ukupnog inozemnog duga Hrvatske.

Naglašeno je pritom da je država smanjila svoj vanjski dug, prošle je godine država svoj vanjski dug smanjila za više od četiri milijarde kuna, a u prvih osam mjeseci ove godine vanjski dug države dodatno je smanjen za 3,3 milijarde kuna.

Premijer Sanader je izrazio zadovoljstvo odlukom Vlade iz 2004. kada se prestalo s vanjskim zaduživanjem države, te se država odlučila na zaduživanje na domaćem tržištu kapitala. To je dovelo i do aktiviranja i animiranja domaćeg tržišta čime je potvrđena ispravnost Vladine politike, kazao je.

Sanader je ujedno izrazio i zadovoljstvo smanjivanjem stope
nezaposlenosti koja je, prema metodologiji Međunarodne organizacije rada, u prvom polugodištu ove godine iznosila 11,8 posto, dok je lani u isto vrijeme iznosila 12,7 posto.

Vlada je na današnjoj sjednici u Poreču prihvatila i izvješće o
plinofikaciji Hrvatske, te o nastavku toga projekta, odnosno, nakon završetka plinovoda Pula-Karlovac, nastavku izgradnje plinovoda prema Lici i Dalmaciji.

Saboru je Vlada sa sjednice u Poreču uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sudskom registru, kojima se taj zakon usklađuje sa zakonodavstvom EU.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene