Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova tragedija

SMRT U MINSKOM POLJU Iskusni pirotehničar i otac šestero djece stradao od najopasnije mine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pirotehničar je poginuo prilikom razminiravanja kod Zemunika što je već treća ovakva nesreća u 2016. godini.

U ponedjeljak ujutro oko 8:30 sati prilikom razminiravanja kod Zemunika poginuo je pirotehničar, potvrdili su u PU zadraskoj. Radio je na razminiravanju na području između Suhovara i Zemunika Gornjeg.

Pročitajte i ovo Marko Balen Zbog mraka prekinut očevid U Lici poginuli pirotehničari: "Nagađa se da je riječ o dvije mine koje su se aktivirale istodobno" Slika nije dostupna Kriminalističko istraživanje VIDEO Šok na plaži: Policija izvadila bombe koje je uočio ronilac koji se tamo svakodnevno kupa

Reporter Nove TV Šime Vičević nalazi se na mjestu događaja te javlja kako su kolege poginulog pirotehničara jako potreseni. Neslužbeno se doznaje da je riječ o iskusnom pirotehničaru i ocu šestero djece od kojih se još dvoje također bavi poslovima pirotehničara.

Svjedoci kažu kako su čuli eksploziju i vidjeli dim, ali teško im je iznositi detalje jer su jako potreseni. Mina od koje je stradao pirotehničar je PROM-1, protupješačka rasprskavajuća odskočna mina, koja je najopasnija mina.

Josip Čerina iz Hrvatskog centra za razminiranje pojasnio je da je odskočna mina najopasnija protupješačka mina.

"Kad se aktivira, ona odskoči 50 do 60 cm i ima doista veliko razorno djelovanje i stradavanje je gotovo neizbježno kod aktiviranja takve vrste mina", kazao je Čerina za Vijesti Nove TV.

U Hrvatskom centru za razminiranje navode da je pirotehničar radio na projektu razminiranja "Područje naselja Zemunik Gornji" u Zadarskoj županiji.

Više informacija o ovoj nesreći, kao i identitet pirotehničara, bit će poznati nakon očevida.

Posljednja ovakva tragedija dogodila se prije samo dva mjeseca kada je kod Okučana poginuo pirotehničar Mungosa. U travnju ove godine smtno je stradao još jedan pirotehničar, u Ličkom Ribniku dok su dvojica njegovih kolega ozlijeđena.

Od 1996. godine do danas u Hrvatskoj je od eksplozije mina smrtno stradalo 38 pirotehničara. Od eksplozija mina u tom je razdoblju stradalo 590 osoba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene