Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detoniran projektil

Bomba im je bila ukras u dvorištu obiteljske kuće: "Osjećamo se kao da nas je napustio stari prijatelj"

Britanska policija
Britanska policija Foto: Afp
Britanski pirotehničari morali su intervenirati zbog bombe koja se više od 100 godina nalazila u dvorištu obiteljske kuće.

Jeffrey i Sian Edwards su u dvorištu svoje kuće u Walesu držali projektil iz 19. stoljeća. Jeffrey, koji ondje živi 74 godine, je ispričao da mu je bivši stanovnik kuće rekao da se projektil ondje nalazi više od 100 godina.

Međutim, par se morao pozdraviti od svog 'sustanara' nakon što im je u srijedu na vrata pokucala policija i obavijestila ih da će projektil morati provjeriti ljudi iz britanskog ministarstva obrane, a nakon provjere im je stigla vijest da će idućeg dana doći pirotehničari i da će cijela ulica morati biti evakuirana.

"Tu noć nismo oka sklopili. Već 41 godinu zajedno živimo u toj kući i rekao sam pirotehničarima da ja i moja supruga kuću nećemo napustiti čak i ako evakuiraju cijelu ulice", objasnio je Jeffrey za Sky News.

Svo to vrijeme oni su pretpostavljali da projektil ne može eksplodirati jer je su mislili da radi o lažnjaku koji se prije Prvog svjetskog rata koristio za vojne vježbe.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nadzire ih SOA Ima li među seljacima pripadnika ekstremističkih skupina? "Sramotno je da čovjek bez karaktera i dezerter proziva časne ljude"

Međutim, otkriveno je da ima samo "lagan fitilj" i da su vjerojatnosti da će eksplodirati male te je premješten bez potrebe za evakuacijom. Naknadno je uništen na napuštenom kamenolomu te je otkriveno da se radi o brodskoj bombi iz 1880-ih ili 1890-ih.

"Osjećamo se kao da nas je napustio stari prijatelj", rekao je Jeffrey te pojasnio da se projektil postavljen u dvorište nakon što ju je bivši stanar, član obitelji Morris, našao na obližnjoj plaži i ponio sa sobom.

"Toliko sam vremena proveo s tom obitelji. Znali smo se igrati i projektil lupati štapovima. Djeca su na njega bacala kolute", prisjetio se.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene