Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavnici nezadovoljni

Nova školska pravila: Nema više blic-testova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Školarci su na mukama, ali ne samo zbog novih zadataka, već i zbog novih strožih pravila.

Istina, nekima se i vesele, jer testova, recimo, ne smije biti više od dva u danu i moraju im se najaviti. No, pravilo koje ih je najviše uzdrmalo tiče se prepisivanja. Oni koji do boljih ocjena misle tim putem, neka dva puta razmisle, jer kazne su stroge.

Pročitajte i ovo Ilustracija Roditelji, provjerite Utorak je malo drukčiji dan za neke školarce: Zbog izbora Ministarstvo poslalo upute ravnateljima škola Test na koronavirus - 2 samotestiranje prije nastave Poznato kad stižu prvi brzi antigenski testovi za učenike i koliko će koštati

>> Fuchs: Prvašića je manje, ali je demografska slika bolja

Imenici još uvijek prazni, ali za ocjenjivanje učenika uskoro će vrijediti nova pravila. Očekuju ih najviše dvije provjere u danu, a među najvećim novostima je ukidanje nenajavljenih blic-testova, a svi veći testovi moraju se najaviti na početku polugodišta. Nastavnicima gotovo nemoguće. 'To unaprijed raspored raditi je malo, ne da nije u redu, nego tehnički je neizvedivo, jer mi ne možemo predvidjeti kako će učenik savladati gradivo', ističe nastavnica Božena Jarčević.

Ocjene će se moći ispravljati i na zadnjem satu školske godine, a zaključna ocjena više ne mora biti aritmetička sredina, ako učenik pokazuje napredak. U sindikatu Preporod kažu, novi pravilnik bolji je od starog. 'Pa ja ću biti malo sarkastičan, ministar Fuchs će po svemu sudeći donijeti jedno kvalitetno rješenje, ali ne zato što su se oni u Ministarstvu potrudili nego zato što je teško donijeti nešto lošije od onog što smo imali petnaest godina', kaže Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

Pravilnik će bolje regulirati način ispitivanja, uvjerava ministar, ali i kažnjavati prepisivanje. 'Moramo uvesti određeni red u pravila ponašanja', naglašava nadležni ministar Radovan Fuchs. Nastavnici najbolje poznaju đake i ocjenjuju ih, a oni su za što manje pravila i što više slobode nastavniku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene