Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ruševne škole

Fuchs: Prvašića je manje, ali je demografska slika bolja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dnevniku Nove TV gostovao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs.

Fuchs je odgovarao na goruća pitanja koja se postavljaju uoči početka nove školske godine, poput problema s udžbenicima, manjeg broja upisanih prvašića, ali i povećanog broja petica. S obzirom na velik broj odličnih ocjena, Fuchs je rekao da treba zajednički poraditi na tome da se stvori sustav vrijednosti kojim bismo dobili ujednačene kriterije u većini škola. 'Kako ne bi bilo više problema s upisom u srednje škole, odlučili smo od sljedeće godine uvesti online upise, nešto poput državne mature, ali na jednostavniji način', najavio je ministar te na pitanje o provedbi državne mature naglasio da misli kako sve svi možemo složiti da je taj projekt prošao bez ikakve primjedbe, ako i upisi na fakultete.

Pročitajte i ovo Obnova mrtvačnice na groblju Mirogoju važna obavijest Obnavlja se mrtvačnica na Mirogoju, ispraćaji preselili na novu lokaciju Autocesta, ilustracija počinju radovi Važna obavijest iz HAC-a: Od utorka otežan promet na autocesti A3

'Knjige jeftinije, torbe lakše'

Kako ne bi bilo više problema s upisom u srednje škole, odlučili smo od sljedeće godine uvesti online upise, nešto poput državne mature, ali na jednostavniji način, najavio je ministar Fuchs Što se tiče prigovora brojnih roditelja kako za pojedine predmete ima i po pet različitih autora udžbenika, Fuchs kaže da situacija nije baš takva. Kaže kako postoji više udžbenika, ali ne pet različitih autora za jedan predmet. 'Mi smo donijeli zakon, regulirali smo 30 posto naslova koji su bili u upotrebi, a sada više nisu. Dakle, u odnosu na protekle godine, torba je lakša, a knjige jeftinije najmanje 10 posto, a kada se sve uzme u obzir i 40 posto, bez obzira tko što rekao.

'Lokalne vlasti moraju voditi brigu o stanju škola'

Na pitanje o stanju škola na području Osijeka gdje se urušavaju stropovi i ima problema s dotrajalim instalacijama, a o čemu je Nova TV nedavno izvještavala te zašto su škole četiri mjeseca čekale Ministarstvo da im se odobri kredit, da bi na kraju radovi počeli nekoliko dana prije početka nastave, Fuchs je rekao da za svako odobrenje kredita lokalnoj upravi i samoupravi, kao i svakom pojdincu, mora postojati dokumentacija i zakonski propisana procedura. 'Nikom ne pada na pamet da bez ikakvog razloga ne odobrava kredit nekoj školi i ne mpože biti da se netko igra preko sudbine djece. Mislim da lokalne vlasti, s obzirom da su osnivači i vlasnici škola, a konačno i dobijaju i financiranje za te potrebe kroz decentralizirana sredstva iz državnog proračuna, moraju voditi brigu o stanju škola', kaže Fuchs.

>> Osijek: Umjesto učenika, u škole radnici

Što se tiče odgode nastave zbog tih problema, koja je već sigurna u jednoj školi, nministar je rekao da ne misli da će se u tom slučaju dogoditi 'nešto tragično' te naglasio da je Ministarstvo ove godine potpuno decentraliziralo odluku o početku nastave.

Komentirao je i manji broj upisanih prvašića nego lani. Kaže kako će se trend promijeniti jer je vladina natalitetna politika urodila plodom te smo, kako kaže, već prošle godine imali bolju demografsku sliku nego prošlih godina, odnosno više rođenih nego umrlih. 'Dakle, kad oni dođu na red, broj će se sigurno promijeniti', rekao je Fuchs.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene