Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Temeljni principi"

Nova ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić otkrila svoje prve poteze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prvom obraćanju novinarima nakon imenovanja, nova ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić ukazala je u srijedu na potrebu izmjena zakonodavnog okvira kako bi USKOK mogao učinkovitije raditi na najsloženijim predmetima.

Kao jedan od svojih prvih koraka navela je sastanak s čelnicima kriminalističke policije kako bi dogovorili pravce zajedničkog rada. Marušić je kazala da bi u ovom trenutku bilo nezahvalno definirati smjer u kojem će se eventualne zakonske izmjene kretati jer je riječ o procesu u kojem ne sudjeluje samo Državno odvjetništvo, nego i sudovi, Ministarstvo pravosuđa te druge institucije, kao i stručna javnost.

Temeljni princip nulte stope tolerancije na korupciju

Pročitajte i ovo Vanja Marušić Nema povrede dužnosti Preokret u slučaju vozača Vanje Marušić: Ministarstvo neće tražiti stegovni postupak ni naknadu štete Premijer Andrej Plenković stigla je reakcija Vlada reagirala na nove tvrdnje o razlozima ostavke šefice USKOK-a: "Teza je nebulozna!"

"Potrebno je da to revidiranje ide u pravcu toga da se osigura da USKOK može raditi na predmetima najsloženijih oblika počinjenja kaznenih djela korupcije u javnom i privatnom sektoru, a isto tako i najsloženijih oblika organiziranog kriminala. Isto tako, želim naglasiti da to nikako ne znači da ćemo odustati od temeljnog principa nulte stope tolerancije na korupciju", kazala je Marušić.

Dodala je očekuje i podrušku glavnog državnog odvjetnika koji ju je imenovao, Ministarstva pravosuđa u logističkom dijelu, u što spada i najavljeno preseljenje u nove prostorije, ali i stvaranje prostora za zapošljavanje novih stručnjaka poput informatičara i financijskih forenzičara. "Primarna zadaća USKOK-a nije otkrivanje, nego progon počinitelja kaznenih djela. Stoga je za naš efikasan i uspješan rad bitan kvalitetan rad tijela čija je to primarna zadaća. Pored ostalih kriminalističke policije", od koje, kako je rekla, očekuje "maksimalan angažman".

Osim dobre suradnje s policijom nova ravnateljica USKOK-a ukazala je i na važnost povjerenja i podrške građana."USKOK je oduvijek bio otvoren i bit će za sve koji imaju ozbiljna saznanja o koruptivnim aktivnostima i spremni su surađivati u dokazivanju kaznenih djela. Naravno da to ne znači da posao USKOK-a trebaju raditi građani, ali je životno da mi iz USKOK-a ne možemo biti prisutni u svi institucijama i sferama društva i imati neposredna saznanja o svim nezakonitostima", kazala je Marušić.

''Možemo unaprijediti sustav vrijednosti i društvo u cjelini''

Dodala je da su USKOK-u potrebne dobre i provjerljive informacije koje potom mogu predočiti u kvalitetne dokaze i ishoditi osuđujuće presude. "Uvjerena sam da zajedničkim snagama možemo puno napraviti i unaprijediti sustav vrijednosti i društvo u cjelini. Nećemo se štedjeti, energije i želje imamo", zaključila je Marušić.

Na pitanje je li zadovoljna dosadašnjim radom USKOK-a i njegovom slikom u javnosti, Marušić je kazala da percepcija javnosti općenito nije pozitivna o radu pravosuđa te da se mjeri po uspjesima u "velikim predmetima". No kao najveći problem navela je dugotrajnost postupka pred sudom, čime ni USKOK nije zadovoljan. I u tom je smislu potrebno promijeniti odredbe Zakona o kaznenom postupku kako bi se osigurala efikasnost i ubrzali postupci.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podsjetio je da je ravnateljica USKOK-a prije stupanja na dužnost bila županijska državna odvjetnica u Rijeci, ali i da je upoznata s radom USKOK-a gdje je provela više od pet godina, a javnost ju je imala prilike upoznati i u nekim „medijski istaknutim predmetima“. "Naša je namjera, a ona uključuje i USKOK, da budemo otvoreni javnosti koliko god to budemo u mogućnosti imajući u vidu propise, okolnosti i prirodu posla kojim se bavimo", kazao je Jelenić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene