Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči superizborne godine

Dobre vijesti za građane: Rastu neoporezivi primici i naknade, ali ima jedna caka

Država će ovaj mjesec prvi put građanima ponuditi kupnju trezorskih zapisa, najavio je u utorak ministar financija Marko Primorac.

Ciljani nominalni iznos izdanja trezoraca je 440 milijuna eura, pri čemu će prvi krug upisa biti namijenjen građanima, a drugi institucionalnim ulagačima, najavio je ministar financija Marko Primorac na konferenciji za medije u Banskim dvorima.

Minimalno će se po ulagatelju moći upisati 1000 eura trezoraca. To će biti nominalna vrijednost jednog trezorskog zapisa koji će građani dobiti po dospijeću. Datum izdanja je 23. studenoga.

Narodni trezorac nakon narodne obveznice

Prvi krug upisa počinje 13. studenoga i traje do 20. studenoga u 11 sati te je namijenjen građanima, a dospijeće je 21. studenoga 2024. Godišnja stopa prinosa je 3,75 posto.

Pravo kupnje u prvom krugu imaju fizičke osobe punoljetni hrvatski državljani u RH i izvan nje te strani državljani, rezidenti u Hrvatskoj. Jedan ulagatelj može podnijeti samo jednu ponudu za upis trezoraca.

Pročitajte i ovo Ilustracija SIGURNOST I KVALITETA Znate li koja se hrana najčešće krivotvori? Neki namjerno zavaravaju kupce, a to ponekad završi i tragično

Trezorci će se kupovati uz diskont, po cijeni od 963,95 eura za jedan zapis, a po dospijeću građani će dobiti 1000 eura za jedan zapis (nominalni iznos), odnosno ostvarit će prinos od 3,75 posto godišnje. Moći će se upisati u 170 poslovnica Fine diljem Hrvatske.

Drugi krug upisa, namijenjen institucionalnim ulagačima, bit će otvoren 21. studenoga od 9 do 11 sati.

Trezorski zapisi kratkoročni su utrživi vrijednosni papiri s rokom dospijeća do jedne godine. Instrument su tržišta novca. Izdaju ih državni trezori (ministarstva financija), a mogu ih izdavati i jedinice lokalne uprave.

Smatraju se nerizičnim vrijednosnim papirom zbog umjerenog prihoda i sigurnosti.

Prodaju se na dražbi uz diskont (popust), tako da im je cijena pri prodaji niža od nominalne, a o dospijeću se isplaćuje nominalna cijena. Obično se izdaju na 91 dan, 182 dana ili 364 dana.

Pročitajte i ovo Josipa Pleslić uhićeno dvoje Objavljeni detalji nove istrage protiv Josipe Rimac: Kao mito tražila da ne plaća režije, opremili joj i kuću u Vodicama

Pročitajte i ovo Izraelska vojska Iz minute u minutu Izrael: "U srcu smo Gaze", Netanyahu: "Uništili smo sjedište Hamasa, tunele i baze"

Rastu neoporezivi primici i naknade

Ulaganja u trezorske zapise neće se oporezivati porezom na dohodak, rekao je Primorac, a najavio je i povećanje brojnih neoporezivih iznosa naknada i primitaka.

Prigodna nagrada diže se na neoporezivi iznos od 700 eura. Naknada za rezultate diže se na 1120 eura, dok paušalna nagrada za troškove hrane ide na 1200 eura.

Prema novim pravilima, svaki radnik u Hrvatskoj može mjesečno dobiti neoporezive dodatke do maksimalno 250 eura, ali caka je u tome da će biti samo ako to odluči poslodavac.

Naknada za korištenje privatnog automobila u poslovne svrhe diže se s 40 na 50 centi, dok se dnevnice za rad u zemlji dižu s 26,55 eura na 30 eura.

Pročitajte i ovo Građani na ulicama Vukovara - 2 IMA BUDUĆNOSTI Grad na Dunavu uspješno se bori za bolju budućnost: ''Kunu se u Vukovar i daju mu crkavicu, a Vukovar nije grad koji prosi''

Pročitajte i ovo Mirela Hutinec KOLIJEVKA CIVILIZACIJE Vukovarska tajna za koju više znaju u svijetu nego kod nas: Kao ni Vučedol, ni Vukovar još nije do kraja ispričana priča

Studenti i učenici također mogu očekivati veliko povećanje neoporezivih iznosa, koje će u mnogim slučajevima iznositi i više od 20 posto.

Stipendije će biti neoporezive u iznosu od 539,90 eura mjesečno, a iznos se penje na 840 eura. Na naknade sportašima ubuduće se neće plaćati porez do iznosa od 560 eura, a dosad je to bilo 232,27 eura. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene