Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećanje blagdanskog budžeta

Nove intervencije Vlade uoči superizborne godine: Veće božićnice, jubilarne nagrade, godišnji bonusi...

Aktualno Galerija Novac - 2 Novac - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Novac - 1 Galerija 1/2 >>
Veće božićnice, jubilarne nagrade, godišnji bonusi. Sve to dio je novog Vladinog plana promjene poreznih propisa. Stupit će na snagu već prvog prosinca, a možete li već planirati povećanje blagdanskog budžeta istražio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Prvo niži porez, onda veća minimalna plaća, a sad i više neoporezive naknade. Plodovi nove vladine intervencije u porezni sustav trebali bi se sliti u džepove građana i to baš pred početak superizborne godine. 

"Apsolutno smatramo da će to dati jedan poticaj i pomoći onim građanima s najnižim dohodcima, tako da sve je u redu", rekao je ministar financija Marko Primorac.

"Svake godine se mijenja pravilnik poreza na dohodak. Ovo nije ništa izvanredno", dodao je.

Naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika porast će s 796 na 1200 eura godišnje. Potpore zbog invalidnosti radnika sa 331 na 560 eura, a godišnje nagrade sa 995 na 1120 eura godišnje. Maksimalne božićnice bit će četrdesetak eura više, a znatno će porasti i studentske stipendije.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Analiza Ivane Petrović Potpuni debakl u slučaju Agrokora: "Otvara se novi problem, a DORH je Todorića trebao pitati ključno pitanje vezano za rusku banku"

Vladina odluka sama za sebe nije garancija da će građani doista dobiti veća primanja, no dosadašnja iskustva pokazuju kako poslodavci vrlo rado koriste mogućnost isplate neoporezivih naknada. Zašto? To ih košta puno manje nego povećanje plaća, kaže reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina. Ovaj potez Vlade poslodavci pozdravljaju.

"Poslodavci to dosta koriste iako kao što sam rekla mi bi bili puno sretniji da dođe do stvarno rasterećenja kroz smanjenje samih stopa poreza na dohodak", poručila je Irena Weber, Hrvatska udruga poslodavaca. Lani je zaposlenima na taj način isplaćeno 12 milijardi kuna, otprilike 15 posto ukupnih primanja.

"U današnjoj strukturi plaća onih koji objavljuju javna financijska izvješća - pa se ti podaci mogu iščitati - vidimo da se radi o iznosima od gotovo dvjesto eura koji na mjesečnoj razini povećavaju neto plaće", objasnio je Nikola Nikšić, financijski analitičar.

Pročitajte i ovo Ilustracija Aktualna tema Jeste li zadovoljni kvalitetom usluge u zdravstvu? Građani jasno pokazali u anketi Dnevniku Nove TV što misle

Ali ne povećavaju bruto plaće koje su dugoročno jedini put k trajnom poboljšanju standarda. "Oni bi dali više kad bi bili spremni znatno povećati bruto plaću. Jer, i na razini najniže bruto plaće i najniže bruto satnice mi smo na dnu Europska unije, a na potpunom smo dnu eurozone", istaknuo je Mladen Novosel iz SSSH.

Veće božićnice taj status neće promijeniti, ali bi barem dijelu građana mogle donijeti nešto bogatiji - blagdanski stol.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene