Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lakše u Hrvatsku

Nova pravila za strane radnike: Za oporbu ideja promašena, sindikati zazivaju zapadni model

Aktualno Galerija Vlada olakšava dolazak stranaca u Hrvatsku - 1 Vlada olakšava dolazak stranaca u Hrvatsku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vlada olakšava dolazak stranaca u Hrvatsku - 2 Vlada olakšava dolazak stranaca u Hrvatsku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vlada olakšava dolazak stranaca u Hrvatsku - 3 Vlada olakšava dolazak stranaca u Hrvatsku - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vlada olakšava dolazak stranaca u Hrvatsku - 4 Vlada olakšava dolazak stranaca u Hrvatsku - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Vlada olakšava dolazak stranaca u Hrvatsku - 5 Galerija 1/9 >>
Vlada planira uvesti nova pravila o stranim radnicima. Mogućnost da državljani trećih zemalja mogu u Hrvatsku bez dozvole za godišnji ili sezonski rad neugodna je i sindikatima i oporbi. Više detalja donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Evoldina je iz Angole stigla u Hrvatsku prije pola godine, a toliko je čekala i sve potrebne dozvole za rad. Zaposlena je u domu za starije i nemoćne i zadovoljna je.

Ona je samo jedna od mnogobrojnih radnica i radnika iz trećih zemalja zaposlenih u tom domu. U nedostatku domaće, dom zapošljava radnu snagu iz inozemstva. Ali u tome, kaže vlasnik sanatorija Pavo Ćorluka, nemaju potpore.

"I nama fali edukacije, da se educiramo kako pristupiti stranoj radnoj snazi, kako ih educirati, prilagoditi tržištu rada. Ima li tu nekog sustava ili je to stihija? To je stihija. Sustav nije prepoznao da te ljude educiramo, prvenstveno jezično", kaže Ćorluka.

Sada bi se, prema najavama, stranoj radnoj snazi olakšao dolazak. Sezonska ili godišnja dozvola za rad na zahtjev poslodavca ne bi bila potrebna, već samo dozvola za privremeni boravak, nakon čega bi stranci sami tražili posao. No potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova ministar Davor Božinović poručuje da je to na dugom štapu.

Pročitajte i ovo Gaza iz minute u minutu FOTO/VIDEO Objavljene fotografije teškog razaranja. Krvavo nasilje se nastavlja: "Cijelo područje je spaljeno, svi su morali otići"

"Od toga se stvorilo pitanje koje još nije u javnom prostoru i nije razrađeno. Zakon o strancima ne tretira liberalizaciju kao takvu", kaže Božinović.

Za oporbenu ljevicu i desnicu ideja je promašena.

"Hrvatska već duže vrijeme nema jasnu i koherentnu imigracijsku politiku. Nije dobro da strani državljani bez zaposlenja mogu ulaziti u Hrvatsku i onda kad dođu tražiti posao", rekao je Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.

"Hrvatska treba donijeti useljenički zakon kojim će se regulirati određena poznavanja hrvatskog jezika, hrvatske kulture, povijesti i na taj će se način voditi suvisla useljenička politika", kaže Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a.

Pročitajte i ovo Razminiranje i suveniri - 2 Ploče s upozorenjem U Lijepoj Našoj minirano ostalo još 112,8 km2: "Tu se nalazi blizu minsko polje, nije daleko od mene. Ovdje čuvam ovce i dosta me strah"

Sada je to više-manje na leđima nevladinih organizacija. U Centru za mirovne studije (CMS) kažu da je jedino što je sustavno u ovom trenu iskorištavanje radnika.

"Kao što se eksploatiraju i hrvatski radnici u mnogim područjima, tako su i strani radnici integrirani u sustav eksploatacije radne snage. Potplaćeni, u nakaradnim radnim uvjetima, a pitanje je i samih ugovora o radu koje ne razumiju", kaže Lucija Mulalić iz CMS-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Sigurnost i dostojanstvo O migrantima i izbjeglicama bez širenja panike i mržnje: ''Solidarnih i suosjećajnih građana još ima, samo što je njihove glasove teže čuti od onih nabijenih mržnjom“

Sindikati pak zazivaju zapadni model.

"Trebala bi se odrediti minimalna financijska sredstva s kojima bi ljudi iz trećih zemalja trebali raspolagati određenim financijskim sredstvima kako bi bili neovisni i mogli živjeti u razdoblju dok traže posao", ističe Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

Evoldina s početka priče nije imala privilegija, u Hrvatsku je stigla redovnim i težim putem, a nada se ovdje i ostati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene