Od opomene pa sve do izbacivanja iz škole. Pravilnikom će se kazne ujednačiti, a što je najvažnije, s krajem školske godine na njih se neće zaboraviti.


Učenike će nakon bezbrižnog ljeta dočekati nova pravila u školama. Sankcionirat će se prijestupi od korištenja mobitela, prepisivanja, klađenja i kockanja pa sve do onih najtežih, poput kivotvorenja i nasilničkog ponašanja. Za povređivanje ugleda putem interneta i društvenih mreža predviđena je najstroža kazna - izbacivanje iz škole.

INFLACIJA PETICA 'Nenormalan je i neprirodan postotak odlikaša pred upise'

Vezani članci Željko Stipić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Članovi Preporoda odbili ponudu Vlade: ''Naš sindikat neće potpisati sporazum'' Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (Foto: Dnevnik.hr) Sindikalistica Šprem: "Učitelji su derogirani, sve ih se manje cijeni i zato dolazi do napada"

'To se neće obrisati krajem školske godine nego ta mjera koja je izrečena prethodne školske godine će biti daljnja mjera za eventualnu daljnju kaznu', objašnjava Ariana Bogner Boroš iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Pomake na bolje u pravilniku primjećuju i učenici.

'Drago mi je što su se prepoznale situacije koje se događaju van škole, primjerice na društvenim mrežama kao što je Facebook gdje se objavljuju raznorazni ružni sadržaji gdje se srozava dostojanstvo pojedinaca', kazao je Karlo Horvat iz Nacionanog vijeća učenika RH.

Ali ima, naravno, i kritika. U sindikatu Preporod smatraju da je propis preblag i previše birokratiziran.

'Nepotrebno administriranje, ponovo odugovlačenje s postupkom kažnjavanja i ponovo zapravo na neki način otežavanje izricanja osobito najtežih pedagoških mjera kada su u pitanju naši učenici', napominje Željko Stipić iz Sindikata Preporod.

Jer Vremena su se, kažu, promijenila a s njima i učenici, roditelji pa i profesori. U školama se događaju ozbiljni ekscesi.

'Znamo da smo imali profesore koji su smrtno stradali na svom radnom mjestu, imali smo unošenje eksplozivnih sredstava u škole, imali smo roditelje koji su se fizički razračunavali s profesorima, imali smo otuđivanje dnevnika i paljenje pedagoške dokumentacije', dodaje Stipić.

18-godišnjaci ukrali ispite za državnu maturu, žena (43) ih uništila

Osim represijom, učenici se protiv takvih ponašanja žele boriti edukacijom.

'Smatramo da se treba poraditi na građanskom odgoju, da bi se u samim školama puno više trebalo govoriti o prevenciji svih oblika nasilja da školske ustanove imaju što manje razloga reagirati i kažnjavati učenike', dodaje Horvat.

Kazne su podijeljene u 4 kategorije. One najteže predviđaju da će se osnovnoškolci morati preseliti u drugu školu, a srednjoškolci isključiti iz škole.

'Predviđeno je da svaki roditelj mora biti upoznat sa ovim pravilnikom već na početku školske godine', rekla je Zdenka Čukelj, načelnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Sve zainteresirane strane svoje prijedloge još mogu davati do kraja srpnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju