Nova otkrića u vodnjanskoj crkvi svetog Blaža poznatoj po svetim tijelima i tisućama relikvija. Nakon dva stoljeća otvoreno je pet sarkofaga koji su bili skriveni u crkvi.

Galerija Kost svetog Valentina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Kost svetog Valentina (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Forenzički znanstvenici otkrili su relikvije novih 12 svetaca među kojima je pronađena i kost zaštitnika zaljubljenih svetog Valentina. U njihovu je posjedu sada crkva svetog Blaža.

Vezani članci Vladimir Putin Putin predaje povijesnu ikonu Ruskoj pravoslavnoj crkvi Crkva Kravarsko - 3 Ponovno otvorena voljena crkva: "To je kao da vam netko srce čupa. Jako bolno i teško"

Istraživanja su obavljena u samoj crkvi. Nova otkrića uz dosadašnje čine zbirku tisuća relikvija od čak 300 svetaca.

Crkvu sada čeka izgradnja crkvenog muzeja. Želja je župnika sve relikvije vidjeti na jednom mjestu, u kripti. Za to mu kaže treba deset milijuna eura kojih nema.

"Sve su crkve nastale na grobovima svetaca i sve se relikvije umeću u oltare, a kako mi nemamo tisuće oltara, moramo napraviti kriptu", govori župnik Marijan Jelenić.

Kost svetog Valentina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kost svetog Valentina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Ovo je veliko otkriće, govori biskupov izaslanik u ovom istraživanju. Ne samo za mjesnu biskupiju nego za cijelu Crkvu.

"Budući da nemamo ili meni nije poznato, nigdje na svijetu na jednom mjestu toliki broj relikvija tolikog broja svetaca, napose, te su relikvije značajne i s drugog aspekta što pripadaju prvom tisućljeću Crkve", govori Ilija Jakovljević, biskupov izaslanik.

Veliki je to potencijal i za vjerski i hodočasnički turizam, koji trenutno sudjeluje sa svega 5 posto od ukupnih vodnjanskih brojki.

"Na nama je da postavimo nekakve temelje i vjerujem da bi uz dobru promociju da Vodnjan mogao postati prepoznatljivo mjesto, destinacija baš takve vrste turizma", govori Morena Smoljan Makragić, direktorica TZ Vodnjan.

Hrvatsku crkvu, zaključuje župnik Jelenić, dosad relikvije nisu puno zanimale. Ipak, nada se pomoći pri ostvarenju svojeg sna, najvećeg središta relikvija u svijetu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju