Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljivi podaci

Mnogima najdraža žestica sve popularnija, ali još nije na prvom mjestu: Jedno je ipak zabrinjavajuće

Rakija
Rakija Foto: DNEVNIK.hr
Rakiji je porasla popularnost, ali prvi izbor mnogih i dalje su likeri.

Prema istraživanju magazina Ja TRGOVAC, likeri su najčešći izbor onih koji uživaju u jakim alkoholnim pićima, a raste broj ljubitelja rakije.

Magazin je zajedno s agencijom Hendal tijekom jeseni anketirao odrasle potrošače o njihovim preferencijama kada je riječ o konzumaciji i stavovima spram jakih alkoholnih pića, a dobivene odgovore usporedio je s rezultatima ankete od prije dvije godine.

Od tada nije bilo većih promjena u broju konzumenata - porastao je za dva postotna boda pa je sada 58 posto onih koji kažu da konzumiraju jaka alkoholna pića.

Pritom su najpopularniji likeri s 37 posto udjela onih koji vole žestice, međutim rakiji je jako porasla popularnost te je sada s osam postotnim rastom 31 posto onih koji najčešće piju to piće. Slijede džin i viski s 11 posto, votka sa sedam posto te rum s tri posto udjela.

Pročitajte i ovo Glasanje na američkim izborima Utrke već počele Vraća se Trump? Netko će izazvati Putina? Ovo je pet izbora koji će oblikovati globalni poredak iduće godine

Među pilcima jakih pića, svaki dvadeseti kaže da ih konzumira svakodnevno pri čemu je tih pet posto značajno više od dva posto iz 2021. godine.

U porastu je i broj onih koji jaka alkoholna pića piju nekoliko puta tjedno i to za četiri posto, na 20 posto, dok jednom tjedno tu kategoriju konzumira 18 posto ispitanih te je njih šest posto manje.

Rezultati su pokazali da je 37 posto onih koji jaka pića konzumiraju nekoliko puta mjesečno te 20 posto koji ih konzumiraju nekoliko puta godišnje. Mjesečnih konzumenata je sedam posto više, a godišnjih osam posto manje.

Ukupno je, nadalje, četiri posto više onih koji jaka alkoholna pića piju čista, bez miješanja s bilo kojim drugim pićem, te ih sada ima nešto više od dvije trećine, točnije 67 posto. Trećina konzumenata voli jako alkoholno piće pomiješati s nekim drugim pićem.

Pročitajte i ovo Rusko ministarstvo obrane Putin potpisao naredbu Rusija povećala maksimalni broj vojnika za 170.000: "Do ovoga je došlo zbog sve većih prijetnji za našu zemlju"

Zadnje se pitanje odnosilo na mjesto konzumacije i tu nije bilo značajnih promjena u odnosu na prethodno istraživanje. I dalje se najčešće pije kod kuće (svoje ili kod prijatelja, rođaka i sl.), što navodi 55 posto konzumenata.

Daljnjih 30 posto najčešće pije izvan kuće (kafić, restoran i sl.), a da su im te dvije lokacije podjednako drage kaže 15 posto konzumenata kategorije jakih alkoholnih pića.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene