Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nova afera ministra gospodarstva?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenica DC-a za Karlovac Ankica Mamić optužila je ministra gospodarstva Branka Vukelića da jer odgovoran što karlovačka tvrtka AL-KA Metal izvozi metalni otpad, što je suprotno interesima Hrvatske. Ta je tvrtka, tvrdi Mamićeva, dobila odobrenje za izvoz iako nema dozvolu za postupanje s otpadom.

"Zanima me kako će ministar opravdati izvoz metala u smislu zaštite nacionalnih interesa, jer da su mu važna strateška pitanja, onda bi ta sirovina završila ili u sisačkoj ili u splitskoj željezari, a ne bi otišla van", kazala je Mamić. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neviđena drskost Ako se ne riješi ovaj problem, Zagreb će ostati bez šahtova Slika nije dostupna Slušajte! Osjećate neutaživu glad za slatkim? Tijelo vam nešto pokušava reći!

Ona tvrdi da je ministar pogodovao karlovačkoj tvrtki AL-KA Metal dodajući da se iz Hrvatske u pravilu "može izvesti samo opasni otpad, budući da nema odgovarajućeg zbrinjavanja za tu vrstu otpada".

Po vladinoj Odluci o ograničenju izvoza određenih proizvoda iz
1997. ograničava se izvoz otpada od željeza, čelika, limova itd.
Na temelju te odluke ministar gospodarstva "iznimno" nekoj tvrtki može odobriti izvoz otpadaka od željeza i čelika, a ministar  Vukelić je karlovačkoj tvrtki u kolovozu 2004. odobrio izvoz 15.200 tona željeza, ukupne vrijednosti 987.000 eura.

Do kraja te godine ta je tvrtka izvezla 4691 tonu željeza, ali i 237 tona aluminija i 73 tone bakra. Tijekom 2005. tvrtka je izvezla 6534 tone željeza i 454 tone obojenih metala. Kupac je bio Camaro metall iz Švicarske, podaci su Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji.

Ankica Mamić je ustvrdila i da ministar Vukelić nije tražio od
Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da provjeri komu on to daje odobrenje za izvoz.

U ministarstvu gospodarstva pak pojašnjavaju kako je Nadležna Uprava je provela postupak glede odobrenja za tvrtku AL-KA Metal iz Karlovca u skladu sa Zakonom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene