Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjerenica DC-a za Karlovac Ankica Mamić optužila je ministra gospodarstva Branka Vukelića da jer odgovoran što karlovačka tvrtka AL-KA Metal izvozi metalni otpad, što je suprotno interesima Hrvatske. Ta je tvrtka, tvrdi Mamićeva, dobila odobrenje za izvoz iako nema dozvolu za postupanje s otpadom.


"Zanima me kako će ministar opravdati izvoz metala u smislu zaštite nacionalnih interesa, jer da su mu važna strateška pitanja, onda bi ta sirovina završila ili u sisačkoj ili u splitskoj željezari, a ne bi otišla van", kazala je Mamić. 

Vezani članci Slika nije dostupna Znanstvenici naučili bakterije da jedu elektricitet Slika nije dostupna U jednoj noći ukrali osam tona željeza?

Ona tvrdi da je ministar pogodovao karlovačkoj tvrtki AL-KA Metal dodajući da se iz Hrvatske u pravilu "može izvesti samo opasni otpad, budući da nema odgovarajućeg zbrinjavanja za tu vrstu otpada".

Po vladinoj Odluci o ograničenju izvoza određenih proizvoda iz
1997. ograničava se izvoz otpada od željeza, čelika, limova itd.
Na temelju te odluke ministar gospodarstva "iznimno" nekoj tvrtki može odobriti izvoz otpadaka od željeza i čelika, a ministar  Vukelić je karlovačkoj tvrtki u kolovozu 2004. odobrio izvoz 15.200 tona željeza, ukupne vrijednosti 987.000 eura.

Do kraja te godine ta je tvrtka izvezla 4691 tonu željeza, ali i 237 tona aluminija i 73 tone bakra. Tijekom 2005. tvrtka je izvezla 6534 tone željeza i 454 tone obojenih metala. Kupac je bio Camaro metall iz Švicarske, podaci su Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji.

Ankica Mamić je ustvrdila i da ministar Vukelić nije tražio od
Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da provjeri komu on to daje odobrenje za izvoz.

U ministarstvu gospodarstva pak pojašnjavaju kako je Nadležna Uprava je provela postupak glede odobrenja za tvrtku AL-KA Metal iz Karlovca u skladu sa Zakonom.