Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Romantika nekad i danas

'Moj unuk neće naći curu, po cijele je dane za kompjutorom i kucka!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekad su mladići djevojkama pjevali ispod prozora, danas im šalju linkove s You Tubea. Nekad su bacali kamenčiće na prozore, danas klikaju 'poke'. Nekad su sjedili na dekicama , gledali zalazak sunca, upoznavali se i doticali, a danas satima 'chataju' na Facebooku i jedino što dodiruju je – tipkovnica. Znači li to da su moderne tehnologije ukrale romantiku?

'E, u moje vrime nije to bilo k'o danas. Mi smo išli na plesnjake i uživali pod vedrim nebom. Družili smo se u polju i smijali, imali velika društva. Kad bi mi se neka divojka svidila, onda bi skupljao hrabrost da je zamolim za ples, a kasnije molio Boga da joj ne stanem na nogu jer nisam neki plesač. Svojoj sam Branki noso karanfile i bombonjere koje je najviše volljela. Kad bi negdje otišao na duže, slao sam pisma ili fotografije, a iza bi napisao poruku. Brojao sam sate do susreta, a bježao od njezinog ćaće. Današnja vremena nisu takva, sve se promijenilo ova djeca se više ni ne druže, samo kuckaju na kompjutor. Eno, oni moj unuk neće ni naći cure, po cijele je dane za tim kompjutorom i kucka', ispričao nam je simpatični 73- godišnji gospodin Marinko kada smo ga pitali da nam kaže kako se on udvarao djevojkama prije pedesetak godina.

>> Pročitajte 15 najboljih savjeta za ljubav i karijeru

Iako je ostalo nešto i od vremena gospodina Marinka, danas stvari uglavnom funkcioniraju drugačije. Tu su računala, tableti, smartphoneovi, tu su društvene mreže poput Facebooka i Twittera te programi za brzo komuniciranje poput MSNa i Skypea koji su utjecali na gotovo sve segmente društvenog života novih generacija. Tehnologija se sve brže razvija i mijenja trendove. Prije osam do deset godina svi su tipkali na mobitele, a oni nešto mlađi sa skrivenog broja zvali svoju simpatiju. Tada, kad bi vam se netko svidio pitali biste ga za broj mobitela, dok se danas i to polako gubi, a sve je češće pitanje 'Jesi li na Fejsu?'. Jutro nakon izlaska se uglavnom provodi pred računalom šaljući ili čekajući zahtjev za prijateljstvo kojim započinje ono što je stari način upoznavanja 'nove duše' poslalo u zaborav.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KOORDINACIJA ISPOD NULE Oštre riječi mladog geodeta iz Gline: "Gradonačelnik očito nije sposoban to odraditi. I to nije problem. Problem je što misli da jest" PR Emoji zamjenjuju tekst – što je sljedeće?

Umjesto da sate provode upoznavajući se uživo, mladi sve više koriste Facebook i ostale društvene mreže tijekom upoznavanja, ali i kako bi doznali što više o onoj drugoj strani - u samo nekoliko klikova mogu doznati što ta osoba voli, što ne voli, kakvu glazbu sluša, kakve filmove gleda...

Je li romantika i sva ljepota starog principa upoznavanja posve nestala, priupitali smo Ivana Jankovića, stručnjaka za muško – ženske odnose. 'Cyber sfera ljudskih života polako i sramežljivo nametala se kao važan faktor u muško - ženskim odnosima u posljednjih 10 do15 godina, a onda se pojavio Facebook i cijeli ljubavni, emocionalni i seksualni život okrenuo naglavačke. Facebook je, čini se, krajnji stadij globalizacije i zato je toliko bitan. Vremenske i prostorne granice gotovo su potpuno uklonjene, ali i puno više od toga. Odjednom su nam prijatelji postali poznati, svatko 'zna' hrpu manekenki, manekena, svi smo zvijezde kojima drugi povlađuju, lajkaju, podižu nam ego do neba. I cijelo to drukčije poimanje samog sebe, moćnog i jakog u tom polustvarnom svijetu, jako utječe na izbor partnera, ljubav i zavođenje' objasnio je.

Ljudi su, smatra Janković, postali zatvoreni. Prvo djevojke, a onda i dečki zbog 'neuspješnih pohoda'. 'Nikome ne vjerujemo pa zbog toga propuštamo šanse za romantična iskustva, ali svi smo se opekli kad smo išli otvorenog garda pa je takva situacija razumljiva', rekao je. Dodao je kako je najveći problem današnjice rast kriterija pri izboru partnera, pohlepa i rast ega jer se sve čini dostupno iako baš i nije. Posebno je istaknuo brzi tempo života koji ljudima ne dopušta da izdvoje vrijeme i nekom daju šansu da ga bolje upoznaju pa je prvi dojam, koji često vara, postao prebitan u ljubavnoj sferi.

Ipak, smatra da romatika nije nestala. 'Ako govorimo o onom starom obliku zavođenja, kada bi austrougarski oficir s brčićima prišao mladoj dami, obasipao ju hrpom komplimenata i zamolio za ples, onda definitivno možemo reći da su moderne tehnologije 'ukrale' romantiku. No, romantika nije nestala. Tko je romantičan, tko voli bajkovite ljubavne susrete, lijepa romantična dijela i riječi, taj će ih i danas pretvoriti u realnost bez problema. Moderna mu tehnologija može samo pomoći u tome. Tko je dosadan, lijen i mediokritetan, taj će biti neromantičan i nezanimljiv kao i u bilo koje doba čovječanstva', smatra Janković.

Bilo da se slažete s njim ili ne, činjenica je da se barem samo poimanje romantike mijenja uslijed razvoja modernih tehnologija. Ono što je nama danas čudno i nenormalno, budućim bi generacijama moglo biti 'staro poimanje romantike' . Jednima romantičniji mogu biti karanfili i pisma gospodina Marinka s početka naše priče, dok drugima to mogu biti linkovi i beskrajno chatanje. Ipak, u čarima svega što nam pružaju nove tehnologije, ne bismo smjeli zaboraviti se ljubav događa u realnom svijetu i da se nekad više može reći dodirom nego riječima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene