Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s nesanicom

VIDEO: U snu ostaju bez daha pa se bude i do 400 puta tijekom noći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Davor Vidović i dr. Renato Novaković mislili su da je hrkanje njihov jedini noćni problem. Šalili su se s prijateljima koji su posvjedočili njihovom hrkanju, kao i sa svojim suprugama koje zbog toga nisu mogle spavati. Ali s vremenom su bučne noći prestale biti smiješne.

Renato i Davor shvatili su da su se zapravo noću borili za zrak. U snu su ostajali bez daha i to na duže od dvije minute! Oni su, kako procjene kažu, među 5 posto odraslih osoba koje se bore s apnejama zbog začepljenih gornjih dišnih puteva. Rezultat je bio noćna borba za san, a danju da ostanu budni. Nervoza, nedostatak strpljenja, bezvoljnost i ponajviše pospanost zavladali su njihovim životima.

Pročitajte i ovo Zabranjena javna tribina u Benkovcu - 3 Gledajte u Provjerenom Lagao da je na putu kako bi izbjegao pitanja, reporterka ga razotkrila: "Ravnatelj nije tu, možda je to bio domar" Iva Radić - 1 Suočavanje s prošlošću Vukovarka koja 30 godina traži istinu o sudbini svojeg oca: Zašto se ništa nije pomaknulo s mrtve točke?

'Može doći do iznenadne smrti u snu, može dovesti do kardiovaskularnih komplikacija ili neke druge tako akutne stvari, ili moždanog udara u spavanju', objašnjava dr. sc. Zoran Đogaš za Provjereno.

Zbog djelomičnog ili potpunog začepljenja gornjih dišnih putova dolazi do prestanka disanja. Renatu i Davoru to se događalo i do 400 puta tijekom noći. Zbog zastoja disanja arterije su slabije opskrbljene kisikom. Dodamo li tome i neprestano buđenje tijekom noći, dolazimo do strašnog zaključka: Renato i Davor nisu se pošteno naspavali puna dva desetljeća!

16 tisuća kuna hrvatska je cijena sigurnog sna za osobe s apnejama. Renato i Davor mogli su priuštiti uređaj za disanje, ali nisu svi pacijenti u takvoj financijskoj situaciji. Dok uređaj koji im život znači ne dospije na listu HZZO-a, noću će se i dalje boriti za zrak. Rizik je to koji, htjeli ili ne, jednostavno moraju prihvatiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene