Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otvorene tisuće natječaja

Njemačka očajnički traži radnike: Pogledajte koje djelatnosti se najviše traže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bilo da se radi o industriji, obrazovanju ili obrtnicima, manjak radne snage je sve veći problem u Njemačkoj. Diljem zemlje raspisani su natječaji za više od 1,7 milijuna slobodnih radnih mjesta.

U čitavoj Njemačkoj velika je potražnja za radnom snagom u različitim djelatnostima. Nema dovoljno kuhara i konobara, nedostatak je radnika u svim uslužnim djelatnostima, ali i u prometu. Vlakovi se ukidaju jer nema dovoljno strojovođa. Zbog manjka radnika zračnim lukama na razvrstavanju prtljage i kontrolama putnika, stvaraju se ogromne gužve na vrhuncu turističke sezone.

Vrtići otkazuju već upisanu djecu jer nema dovoljno odgajatelja. S nedostatkom radnika suočava se čak 148 zanimanja, javlja Deutche Welle.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 ŽIVOT NA TRACI Skraćeni radni tjedan i dalje kao SF: Umjesto da radimo kraće za više, radit ćemo duže za isto ili još i manje?

Pročitajte i ovo Zbog novog zakona još veći broj djece u ionako pretrpanim vrtićima? VEČERAS U PROVJERENOM Zbog novog zakona još veći broj djece u ionako pretrpanim vrtićima? ''Jedan odgojitelj radi sa 36 djece jasličke dobi''

U anketi njemačke Industrijske i trgovinske komore koja zastupa interese više milijuna poduzeća iz industrije, trgovine i uslužnih djelatnosti, 56 posto firmi se žali na nedostatak radnika i smatra da je to jedna od najvećih opasnosti za njihovo poslovanje. Do 2035. godine na tržištu rada nedostajat će sedam milijuna radnika.

U prosjeku prođe osam mjeseci dok neki starački dom ne nađe njegovatelja. Građevinske firme prosječno čekaju pola godine dok ne nađu radnike. U industriji je velika potražnja za preko 20 zanimanja, od bravara do ličioca, od vozača viljuškara do vozača kombija za isporuku pića.

Pročitajte i ovo Ilustracija podaci DZS-a U Hrvatskoj raste broj zaposlenih: Evo koje djelatnosti prednjače

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAPANJILA KOLEGU ''Jeste li znali da Hrvatska ima 422 puta više zaposlenih nego što ima stanovnika prema zadnjem popisu?'' Veliko otkriće bivše HDZ-ove državne tajnice

Od 2012. stručnjaci s diplomama mogu dolaziti u Njemačku zahvaljujući takozvanoj "plavoj karti EU-a", a njemačka Vlada sada planira reformu zakona kojim bi se tržište rada otvorilo i za one koji nemaju potrebnu svjedodžbu. Tom izmjenom, tvrtke bi same mogle odabrati hoće li zaposliti radnike bez obzira na to imaju li kvalifikacije ili ne te bi mogli "školovanje" steći kroz rad.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene