Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZASTOJ U PROJEKTIMA

''Vlada će pomoći građevinarima'', najavili Butković i Paladina i komentirali svađu među ministrima

Vlada će uskoro donijeti odluku kojom se pomaže građevinarima suočenima sa znatnim poskupljenjem građevinskih materijala i drugih troškova.

"Odluka je u pripremi i vjerojatno će je na idućoj sjednici Vlade predložiti ministar (graditeljstva, op.ur.) Paladina", rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uoči sjednice Vlade, a da se radi na tome da odluka bude uskoro gotova, potvrdio je nakon sjednice Vlade ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

Butković je upozorio da je riječ o pravno i financijski "vrlo kompleksnom" pitanju pa se odluku treba dobro pripremiti budući da zadire u pitanja javne nabave, Zakona o obveznim odnosima, a utječe i na realizaciju "europskih" projekata u Hrvatskoj.

Priznao je da je došlo do određenog zastoja u realizaciji javnih projekata, pogotovo u cestogradnji, jer, kako je rekao, postoje situacije gdje su ugovori potpisani, ali izvođači ne žele početi raditi jer im se to ne isplati po ugovorenim cijenama. Naime, kako je objasnio, od potpisa ugovora do početka radova zna zbog žalbi i drugih razloga proći i po nekoliko mjeseci, tijekom kojih su troškovi za građevinare znatno porasli.

"Tražimo najbolje rješenje. Naći ćemo ga i moramo ga naći, a velike infrastrukturne projekte nećemo zaustaviti", rekao je Butković.

Zanijekao je da među ministrima postoje razmimoilaženja i svađe oko zastoja javnih građevinskih projekata.

"Nema problema ni svađa među ministrima, to su gluposti", rekao je.

Kaže i da poteškoće građevinara zbog porasta troškova ne utječu na planiranu dinamiku izgradnje pristupnih cesta Pelješkom mostu.

Most je izgrađen, bit će otvoren 26. srpnja i na njega se te poteškoće ne odnose, bit će određenih povećanja troškova, ali "ništa nije dovedeno u pitanje", rekao je Butković.

Pročitajte i ovo Gradilište - 3 VELIKA POSKUPLJENJA Građevinari dovedeni pred zid: Cijene materijala divljaju - pod upitnikom niz projekata, među njima i oni na Banovini
Pročitajte i ovo Graševina od baraki U sjeni koronavirusa Ilegalna gradnja buja, pojavio se i fenomen fiktivnih građevina: "Tu piše njihova adresa, ali to je bespravno. Trebali bi to srušiti"

''U jako dobrim odnosima sam s kolegom Malenicom i apsolutno nema nikakvog govora o bilo kakvoj svađi. Radi se o standardnom našem poslu gdje raspravljamo o najboljim rješenjima i - što se tiče porasta cijena građevinskih radova, raspravljamo o najboljim rješenjima. Vodimo računa o svim aspektima kako bi se projekti koji su započeti što prije završili i kako bi se pokrenuli novi. Vodimo računa o javnim sredstvima i sredstvima državnog proračuna'', kazao je Paladina.

Upitan oko navodne izmjene dokumentacije koja mu je stigla od Butkovića Paladina je rekao da je Ministarstvo dovršilo svoj rad donoseći dva mišljenja: jedno, koje se odnosi na pravni aspekt i drugo, koje odnosi na metodologiju, odnosno građevinski aspekt tog pitanja.

''Mi smo preuzeli na sebe da sastavimo prijedlog zaključka i metodologije što smo započeli prije tri tjedna i sve što smo pripremili je na osnovu rada, mišljenja i rezultata radne skupine. Određena razmišljanja o tim mišljenjima nismo prihvatili, ali radi se samo o određenim razmišljanjima. Mi u ovom trenutku pripremamo s jedne strane - zaključak Vlade, koji bi razjasnio pravni aspekt ovih pitanja, a drugo je metodologija - koja bi pripremila predložene mogućnosti građevinskih metodologija kako izračunati razliku u cijenama'', kazao je.

Što se tiče limita na povećanje cijena, Paladina je rekao da Zakon o obveznim odnosima daje mogućnost izvođačima da zahtijevaju dodavanje cijena zbog porasta cijene materijala: ''Prvih 10 posto ugovorene cijene snosi sam izvođač, a ostalo ima pravo potraživati. Kad gledamo ukupne cijene radova, ni približno ne govorimo o tim postocima. U ovom trenutku možemo govoriti o možda dvadesetak posto povećanja u masi''.

Zaključak se odnosi na postojeće ugovore i one koji su potpisani prije dvije ili tri godine, a ne na one koji se tiču obnove nakon potresa, rekao je Paladina: ''Velika većina projekata u obnovi su kraćeg trajanja, izvođenje traje šest do 10 mjeseci, u tako kratkom roku ne dođe od same kalkulacije cijene do tolikog porasta da bi se stvorio takav problem. Ovo se u maloj mjeri odnosi na obnovu od potresa''.

Malenica: Nema sukoba s Paladinom, svima je interes kvalitetan dokument

I ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica odbacio je navode da je u sukobu s Paladinom oko izrade zaključka i metodologije odobravanja povećanja cijena građevinskih radova od javnih naručitelja, rekavši da je svima cilj da taj dokument bude što kvalitetniji.

''Kolega Paladina i ja smo u jako dobrim odnosima i mislim da je čitava tema predimenzionirana. Riječ je o redovnoj proceduri usuglašavanja akta koji ide na sjednicu Vlade gdje relevantna ministarstva daju svoje mišljenje. Zaključak koji je trebao ići na Vladu mora biti pravno utemeljen jer može imati pravne i financijske učinke i cilj je svih nas da taj dokument bude što kvalitetniji”, rekao je Malenica.

Negirao je sukob u Vladi oko izrade zaključka i metodologije odobravanja povećanja cijena građevinskih radova od javnih naručitelja. "Ovo je redovna procedura tako da tu nema nikakve svađe, pogotovo ne na osobnoj razini. To je proces usuglašavanja koji ide redovnim putem i vjerujem da ćemo u narednim danima imati taj zaključak na Vladi", kazao je.

Ministarstvo pravosuđa je u statusu javnog naručitelja i mi imamo mnogo infrastrukturnih projekata pa zar bi bilo meni u interesu da kočim investicije, zapitao je Malenica.

''Meni je kao javnom naručitelju u interesu da imamo što kvalitetniji propis. Svjesni smo problematike povećanja cijena građevinskih materijala i radova i naš je izazov da ga riješimo na najkvalitetniji mogući način koji će biti pravno i financijski održiv'', zaključio je Malenica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene