Obavijesti Pretražite Navigacija
podaci DZS-a

U Hrvatskoj raste broj zaposlenih: Evo koje djelatnosti prednjače

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U Hrvatskoj je u lipnju bio 1,61 milijun zaposlenih, što je za 1,6 posto više nego u svibnju te dva posto više nego u lipnju prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS), čiji podaci pokazuju i pad broja nezaposlenih i stope registrirane nezaposlenosti na 6,1 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da je nezaposlenih u lipnju bilo 105.798, što je za 3,7 posto manje nego u svibnju, a na godišnjoj je razini to pad za 16,2 posto. Stopa registrirane nezaposlenosti tako je snižena sa svibanjskih 6,5 posto, na 6,1 posto u lipnju.

Pročitajte i ovo Prosječne informacije o mladima između 25 i 30 godina Međunarodni dan mladih Mladi u Hrvatskoj ostaju s roditeljima sve dok više i nisu tako mladi: "Kod njih imamo sve oprano, skuhano, kod njih je najljepše" Podizanje gotovine, ilustracija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Gdje se može dobro zaraditi? Prosječna neto plaća za kolovoz 6438 kuna, ali ima jedan sektor koji daleko nadmašuje ovu svotu

Prema podacima DZS-a, u Hrvatskoj su u lipnju bila 1.617.624 zaposlena, od čega ih je najviše bilo zaposleno u pravnim osobama, 1.387.654. Broj zaposlenih u pravnim osobama u lipnju je na mjesečnoj razini porastao za 1,2 posto, a na godišnjoj za 1,9 posto.

Zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama u lipnju je bilo 211.340, što je u odnosu na svibanj ove godine porast za 4,6 posto, a u odnosu na lipanj prošle godine za 2,9 posto. Broj zaposlenih osiguranika poljoprivrednika je na mjesečnoj razini pao za 0,2 posto, a na godišnjoj za 0,1 posto, na njih 18.630.

Detaljniji statistički podaci o zaposlenosti u pravnim osobama pokazuju da je od 19 djelatnosti u lipnju ove godine u njih 14 porastao broj zaposlenih u odnosu na svibanj, u njih četiri je pao, a u jednoj se djelatnosti broj zaposlenih nije mijenjao.

Prednjači prerađivačka industrija

Na mjesečnoj je razini najviše, za 11,6 posto, porastao broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Krajem lipnja u toj je djelatnosti bilo zaposleno nešto više od 88,1 tisuće radnika, što je i 19,3 posto više nego u lipnju prošle godine.

Po broju zaposlenih i dalje je na prvom mjestu prerađivačka industrija s 229,1 tisućom, što je 0,8 posto manje nego u svibnju i 1,1 posto manje nego u lipnju lani. U trgovini je u lipnju radilo 210,9 tisuća ljudi, što je jedan posto više nego u svibnju i 1,8 posto više nego u lipnju 2021. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija ogorman porast u odnosu na 2020. Nema krize: Pogledajte koliko smo prošle godine potrošili na putovanja

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci DZS-a Cijene otišle u nebo: Rekordna stopa inflacije u Hrvatskoj, pogledajte što je najviše poskupjelo

Na trećem mjestu po broju zaposlenih je sektor obrazovanja sa 124 tisuće, što je nepromijenjeno na mjesečnoj razini, a 2,2 posto više na godišnjoj razini. Slijedi građevinarstvo koje je u šestom mjesecu ove godine zapošljavalo 107,87 tisuća radnika ili 0,2 posto više nego u mjesecu prije te jedan posto više nego u lipnju lani.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene