Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vice Vukojević priopćio

'Nisam izjavio da su Židovi u Jasenovcu sami ubijali sebe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vice Vukojević u priopćenju je opovrgnuo medijske napise po kojima je nedavno izjavio da su Židovi u jasenovačkom koncentracijskom logoru ubijali sami sebe, ističući da takvo što nikada nije izjavio niti ikada tako mislio.

Reagirajući na članak koji je 22. travnja objavljen u 'Slobodnoj Dalmaciji', u kojemu stoji da je za vrijeme tiskovne konferencije Počasnog bleiburškog voda izjavio da su 'Židovi ubijali sami sebe u Jasenovcu', Vukojević je rekao kako uopće nije sudjelovao u službenom dijelu konferencije, te da je s autorom tog članka razgovarao privatno, u četiri oka, za vrijeme domjenka nakon konferencije.

Pročitajte i ovo Jasenovac Policija ga presrela MUP o srpskom ministru koji je pokušao otići u Jasenovac: "Posjet nije mogao biti odobren" Spomen park Jasenovac Najavio prosvjednu notu Dačić: ''Srpski ministar je htio u Jasenovac. Hrvatska policija ga je zaustavila i okružila''

>> Sanader: Vice Vukojević priča gluposti o Jasenovcu

'Najbitniji navodi u tom članku su dijelom potpuna izmišljotina, a dijelom manipulativna konstrukcija dotičnoga novinara', navodi u jučerašnjem priopćenju. Novinar mu se, dodaje Vukojević, nije predstavio niti ga je poznavao, a na njegovo pitanje zna li nešto o ustroju jasenovačkog logora i suradnji tadašnje Židovske općine u Zagrebu i vlasti NDH odgovorio mu je, kaže, da su postojale dvije uprave logora, jedna ustaška na čelu s Maksom Luburićem i druga logoraška koju su vodili predstavnici logoraša.

Vukojević je stava da je Jasenovac bio poprište zločina

'Dotičnom novinaru nisam rekao, niti sam ikada tako mislio, da su 'Židovi sami sebe ubijali u Jasenovcu'', navodi Vukojević, ističući kako je stava da je jasenovački logor bio poprište zločina i stradanja velikog broja nedužnih ljudi. 'Uvijek sam smatrao da osnovnu krivicu za događaje u logoru snose oni koji su ga osnovali i njime upravljali, a onda i jedan dio logoraša koji je prihvatio sudjelovanje u tzv. unutarnjoj upravi, odnosno kolaboraciju s ustaškom upravom te zlostavljao i ubijao supatnike u logoru', dodao je.

Vukojević naglašava da je novinaru 'Slobodne Dalmacije', vezano uz moguću suradnju tadašnjeg vodstva Židovske općine u Zagrebu i vlasti NDH, rekao kako je 'općepoznato da je nekakav dogovor postojao i da su vlasti NDH u nekoj mjeri omogućavale Židovskoj zajednici da pomaže zatočenim sunarodnjacima u logorima'. Novinara je, kaže, uputio na Hrvatski državni arhiv i povjesničara Slavka Goldsteina za daljnje informacije i uvid o moguću dokumentaciju o toj suradnji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene