Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret u Beogradu

VIDEO Nikolić: Prijatelji sporove rješavaju bez suda, Josipović: Vidjet ćemo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jutros u 10 sati započeo je službeni posjet predsjednika Ive Josipovića njegovom srbijanskom kolegi Tomislavu Nikoliću.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović stigao je u svoj službeni posjet Srbiji, tijekom kojega će s najvišim srbijanskim dužnosnicima razgovarati o jačanju suradnje te otvorenim pitanjima između dviju zemalja.

Pročitajte i ovo Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu" Prosvjed srpske oporbe zbog rezultata izbora u Srbiji - 11 Poseban dan Prvi veliki poraz Vučića nakon 10 godina: Beograd ide na nove izbore

Dvodnevni je posjet počeo svečanim dočekom ispred Palače Srbija koji je za Josipovića priredio njegov domaćin, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić. Nakon ceremonije dvojica predsjednika održala su razgovore u četiri oka, a zatim su dali izjave za medije.

>> Karamarko: Od tužbe za genocid ne treba odustati

'Svatko govori ono što ga tišti, ja izdvajam problem nestalih osoba... To je moralni i pravni problem. Problem 1.689 nestalih je temeljni problem i njegovo rješavanje je pretpostavka sređivanja odnosa dviju država. Podaci se mogu naći od izvora u Srbiji', napomenuo je u svojoj izjavi hrvatski predsjednik Josipović.

'Pitanje granica, tu smo zastali. Razgovori se moraju intenzivirati, u takvim slučajevima dobro je koristiti međunarodno pravo', kazao je Josipović ističući primjer rješavanja hrvatskog graničnog spora sa Slovenijom.

Naveo je da između dviju država postoji i problem sukcesije, dnevni problemi koji tište građane te problem izbjeglica koje su još uvijek u Srbiji i Hrvata koji su iz Srbije izbjegli u Hrvatsku.

Predsjednik je rekao i da su on, hrvatska Vlada i Hrvatski sabor dosljedni u provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

'Postoje i slični problemi hrvatske manjine u Srbiji. Drago mi je da će predsjednik [Nikolić] posjetiti hrvatsku manjinu, to će biti prilika da vidimo koji su to problemi koji opterećuju položaj hrvatske manjine u Srbiji', rekao je

Josipović je naveo da je u odnosima između dviju zemalja postignut i napredak, ističući pritom pravosudnu suradnju i borbu protiv organiziranog i prekograničnog kriminala.

Govoreći o mogućem povlačenju tužbe za genocid, kazao je da bi se uvjeti za to možda mogli stvoriti kada bi se riješilo pitanje nestalih.

Život ispred politike

'Život ovoga trenutka ide ispred politike jer su naši gospodarstvenici i znanstvenici, naši umjetnici i sportaši na razini suradnje koja je i viša od politike i tu nam šalju poruku da dvije zemlje mogu i više, da mogu i bolje. Gotovo sam siguran da ćemo nas dvojica predsjednika razumjeti tu poruku i da ćemo iskoristiti taj pozitivni naboj za unapređenje odnosa', rekao je još Josipović.

Nova dimenzija odnosa

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u svojoj je izjavi rekao da su odnosi između Srbije i Hrvatske dobili novu dimenziju.

'Josipović i ja čvrsto smo opredijeljeni pružiti punu podršku dvjema vladama u rješavanju otvorenih pitanja, da razvijamo dobrosusjedske odnose i unapređujemo bilateralnu i regionalnu suradnju. Važno je definirati vremenski okvir za rješavanje otvorenih pitanja. Treba ubrzati dinamiku', kazao je Nikolić.

'Nama je jako stalo, prije svega zbog srpske manjine u Hrvatskoj, da dođe do potpunog otopljavanja u našim odnosima. Iako srpska manjina ima probleme, mi pokušavamo da ne stvaramo tenzije. Ohrabrujuć je stav predsjednika Josipovića o poštivanju zakona o pravima nacionalnih manjina', napomenuo je srbijanski predsjednik.

Istaknuo je važnost prava na uporabu srpskog jezika te na proporcionalnu zastupljenost u tijelima lokalne samouprave, javnim službama, pravosuđu i policiji. Naveo je i da u posljednje vrijeme često dolazi do ugrožavanja sigurnosti Srba u Hrvatskoj, 'a u posljednje vrijeme izražena je pojava etnički motiviranih incidenata i govora mržnje protiv Srba'.

'U školskim udžbenicima Srbi su kvalificirani kao okupatori i četnici, u pojedinim županijama još nisu registrirane škole srpske nacionalne manjine kao obrazovne institucije u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku iako je dostavljena dokumentacija. Ne postoji ni redakcija programa na srpskom jeziku', dodao je predsjednik Nikolić.

Kao pozitivan primjer istaknuo je izdvajanje novca za obnovu pravoslavnih crkava.

Nikolić: Dobri prijatelji sporove rješavaju bez suda

Na pitanje reporterke Nove TV Sabine Tandare Knezović o tome zašto misli da bi Hrvatska i Srbija trebali povući međusobne tužbe pred međunarodnim pravosuđem, srbijanski je predsjednik odgovorio da on gleda u budućnost.

'Kod nas u Srbiji kad se dvojica oko međe posvađaju prestaju razgovarati. Dobri prijatelji sporove rješavaju bez suda. Povlačenje tužbi uspostavilo bi mir jer kakva god da bude presuda nećemo biti zadovoljni. A što ako smo svi pogriješili? Svatko će odrediti pravne stručnjake, Srbija želi mir i prijateljstvo. Kod nas se pije voda za zdravlje. Kako da nastavimo dalje ako netko bude stavljen na stup srama?, kazao je Nikolić

Josipović o povlačenju tužbe: Vidjet ćemo

Predsjednik Josipović je na pitanje kako dalje surađivati ako se tužbe ne povuku odgovorio da hrvatska Vlada još nije donijela definitvnu odluku o povlačenju.

'S hrvatske se strane očekuje da se naprave još neke stvari. Vidjet ćemo. U okviru pomirenja moramo napravit puno oko nestalih. Ako tužba i ostane, morat ćemo surađivati jer je bilo i težih problema među zemljama', rekao je Josipović.

U sklopu svoga prvog posjeta Beogradu otkako je Nikolić izabran za srbijanskog predsjednika, predsjednik Josipović bi trebao razgovarati i sa srbijanskim premijerom Ivicom dačićem. Također će se sastati s predstavnicima Hrvata koji žive u Srbiji, održati govor u Narodnoj skupštini, razgovarati s predstavnicima srpskih udruga izbjeglih i nestalih te nazočiti skupu hrvatskih i srbijanskih gospodarstvenika.

>> Josipović u Beogradu: O čemu će razgovarati s Nikolićem?

Josipović dolazi u posjet Srbiji gotovo godinu i pol dana nakon što je Nikolić, nekadašnji radikal i suradnik Vojislava Šešelja, u svibnju 2012. postao srbijanski predsjednik. Zbog Nikolićevih ranijih spornih izjava o Srebrenici, Velikoj Srbiji i Vukovaru kao srpskom gradu, Josipović je dosad odbijao posjetiti Srbiju. Ipak, u razgovoru za medije hrvatski je predsjednik nedavno ocijenio da je Nikolić promijenio svoju retoriku i da je pokazao da se zauzima za 'suradnju i zajedničku europsku budućnost'.

Josipović i Nikolić već su se susreli nekoliko puta na marginama multilateralnih skupova, poput regionalnog sastanka na Brdu kod Kranja i svečanosti ulaska Hrvatske u EU u Zagrebu. Josipovićev posjet Srbiji prvi je službeni bilateralni susret dvojice predsjednika.

Kako se očekuje, teme razgovora Josipovića s najvišim srbijanskim dužnosnicima uključit će jačanje političkih i gospodarskih odnosa između dviju zemalja, ali i razgovor o otvorenim pitanjima, poput pitanja izbjeglih i nestalih, sukcesije bivše države, položaja nacionalnih manjina, te povrata kulturnog blaga.

Hrvatski predsjednik će, kako se očekuje, pružiti potporu nastojanjima Srbije u procesu europskih integracija.

Drugog dana boravka u Srbiji, Josipović i Nikolić posjetit će u četvrtak Donji Tavankut kod Subotice i sastati se s predstavnicima hrvatske zajednice.

Josipović je u Srbiju doputovao nakon posjeta Bugarskoj, a u utorak navečer nazočio je premijeri opere srpske skladateljice Isidore Žebeljan 'Dvije glave i djevojka' u Jugoslavenskom dramskom kazalištu u Beogradu.

Ured srbijanskog predsjednika posjet hrvatskog šefa države ocjenjuje kao 'veoma značajan za unaprijeđenje regionalne suradnje' i kao 'jasan signal da u 'regiji' vlada politička stabilnost'.

'Za Srbiju je to posebno značajno u daljnjem tijeku europskih integracija, jer kao važna zemlja 'regije' Srbija šalje jasnu poruku da se svi problemi mogu riješiti otvorenim i konstruktivnim dijalogom', izjavila je savjetnica predsjednika Nikolića Stanislava Pak Stanković radiju 'Slobodna Europa'.

Ona je ocijenila veoma važnim, prije svega za srpsku manjinu u Hrvatskoj, da uslijedi potpuno otopljavanje odnosa dviju država, ustvrdivši da će 'prvi službeni susret dvojice predsjednika biti veoma važna poruka međunarodnoj zajednici'.

Nikolićeva je savjetnica međutim, naglasila kako je poruka iz Hrvatske da Zagreb u ovom trenutku ne namjerava povući tužbu protiv Srbije za genocid bila 'iznenađenje za Beograd'.

'Mi smo zaista očekivali da će biti povučena hrvatska tužba i bili smo spremni, ako do toga dođe, i mi povući svoju tužbu. Međutim, kako proces ide dalje, naši pravni stručnjaci radit će na tome slučaju', rekla je Pak Stanković.

Ona je naglasila i da glede problema s ćirilicom u Vukovaru i drugim mjestima Srbija ne želi da dizati tenzije.

'Zakon o manjinama se mora primjenjivati i mi poštujemo izjave koje su sa hrvatske strane bile ohrabrujuće da se ploče moraju ostaviti na tim mjestima, da se ne smiju skidati. Mi smo uvjereni da će se to na kraju i primijeniti', izjavila je savjetnica srbijanskog predsjednika radiju 'Slobodana Europa'.

Uoči posjeta Srbiji predsjednik Josipović se u intervjuu srbijanskom tisku očitovao i o tužbama za genocid, ustvrdivši da one nisu odlučujuće za odnose dviju država.

Josipović je u razgovoru za 'Politiku' istaknuo da je vrijeme za nove korake u odnosima dviju država, a da o tužbama odlučuju vlade, te da za takve odluke 'treba imati i motiva i hrabrosti'.

'Ne mislim da su te tužbe odlučujeće za naše odnose', rekao je Josipović.

'S velikom sigurnošću bih mogao reći kako će završiti postupak u Haagu, ali mi funkcija ne dopušta da to javno kažem', dodao je Josipović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene