Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugo iščekivani posjet

Josipović u Beogradu: O čemu će razgovarati s Nikolićem?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon višemjesečnih najava, Ivo Josipović je u službenom posjetu Beogradu.

Ivo Josipović danas je u dugo iščekivanom službenom posjetu Beogradu gdje će se sastati sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem čija je retorika znala zakuhati odnose na relaciji Zagreb-Beograd.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednici u Tavankutu Nikolić: Gotovo nitko se nije usudio otvoriti stranicu koju smo otvorili ja i Josipović Slika nije dostupna Na svim naslovnicama Srbijanski tisak Josipovićevom posjetu pridaje veliku važnost

Nikolić je tako jednom prilikom rekao kako je Vukovar srpski grad i da se Hrvati nemaju što tamo vraćati, ali i da je velika Srbija njegov nedosanjani san. Istini za volju, već neko vrijeme slične izjave nisu izašle iz Nikolićevih usta što cijeni i predsjednik Josipović koji kaže kako njegov srbijanski kolega danas ima drugačiju retoriku te drugačiji pristup hrvatsko-srpskim odnosima.

>> 'Međusobne tužbe za genocid nisu odlučujuće za bilateralne odnose'

A o čemu će se Beogradu razgovarati? Svakako ima prostora za razgovor o granicama i povratku izbjeglica, no za Josipovića je najvažnije pitanje nestalih i činjenica da Srbija ne želi otvoriti svoje arhive.

Ipak, najzanimljivije pitanje koje se već mjesecima povlači po medijima jest ono o međusobnom povlačenju tužbi za genocid. Nakon što su se pojavile informacije da Hrvatska odustaje od njenog povlačenja, neki srpski mediji tu su informaciju opovrgnuli pozivajući se na visoke izvore iz Vlade.

Iako u hrvatskoj oporbi smatraju kako je za Josipovićev posjet prerano, u Srbiji nema gotovo nikakvih komentara na susret dvojice državnika. Pitanje ćirilice, koje opterećuje domaću političku scenu posljednjih tjedana, službeno neće biti na dnevnom redu sastanka, no očekuje se da će hrvatskom predsjedniku zasigurno biti postavljeno pitanje o tom problemu.

U hrvatskom izaslanstvu u Beogradu će biti i ministar branitelja Predrag Matić. On će svoj posjet Srbiji iskoristiti za pokušaj prebacivanja Veljka Marića u hrvatski zatvor. Marić u Srbiji služi zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog 1991. godine na području Grubišnog Polja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene