Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sanacijski upravitelj splitskoga KBC-a Nikola Kolja Poljak potvrdio je u utorak kako je nedavno u bolnici na Firulama na odjelu za hemodijalizu dijaliziran pacijent na istom aparatu na kojem je netom prije dijaliziran HIV pozitivan pacijent te je s tim u vezi izdao nalog da se cijeli slučaj detaljno ispita.


"Izdao sam nalog povjerenstvu za unutarnju kontrolu da ispita cijeli slučaj i u tijeku je ispitivanje svih sudionika u tom slučaju", rekao je danas Poljak novinarima, dodajući kako su oba pacijenta koja su bila na aparatu za dijalizu u dobrom stanju.

Vezani članci Split: 12 uhićenih još na ispitivanju - 1 MUP objavio za što terete 12 uhićenih u Splitu, mještani ogorčeni: "Samo ugrabi, uzmi sebi, a za druge koga briga" Zgrada Banovine u Splitu U Splitu uhićeno 12 osoba: Poznato za što su osumnjičeni, među uhićenima i poznati splitski poduzetnik

Na molbu da objasni što se točno dogodilo, Poljak je rekao da nakon HIV pozitivnog pacijenta na istom aparatu dijaliziran još jedan pacijent i morala mu se pružiti pomoć.

"Mi spašavamo živote i nekad nemate vremena napraviti analizu jer bismo - ako čekamo rezultate je li netko HIV pozitivan ili pozitivan na hepatitis C - izgubili dragocijenih sat ili dva, a u tom razdoblju pacijent može umrijeti", rekao je Poljak. Istaknuo je kako se zbog liječničke tajne ne mogu iznositi podatci o nečijoj bolesti.

"S druge strane, moramo pružiti pomoć i tek nakon toga utvrđujemo što se dogodilo. Mi smo u ovoj proceduri, koliko ja imam spoznaja, sve napravili lege artis, ali dajte vremena povjerenstvu za unutarnju kontrolu da detaljno istraži stvar", istaknuo je Poljak.

Na pitanje je li u tom slučaju bolnica pogriješila, Poljak je odgovorio kako ne misli da je bilo takve pogreške. Također je rekao kako pacijent koji je HIV pozitivan to nije rekao. Upozorio je građane i pacijente koji imaju hepatitis C ili su HIV pozitivni da moraju biti odgovorni i reći osoblju od čega boluju. Pacijente se uvijek pita, a ako ne kažu, dovode drugog u opasnost, što je kažnjivo, upozorio je Poljak.

Na pitanje očekuje li pokretanje postupka protiv HIV pozitivnog pacijenta koji to nije rekao, Poljak je odgovorio kako "to nije stvar bolnice".

Mi možemo dati izvješće, a postupak pokreću druga tijela, dodao je.

Po navodima "Slobodne Dalmacije", početkom siječnja na Zavodu za hemodijalizu splitskoga KBC-a dijaliziran je 66-godišnji pacijent iz Splita koji je HIV pozitivan, a nakon njega na istom je aparatu dijaliziran 26-godišnjak iz Splita, o čemu ga je bolnica izvijestila, a on pak medije.

Voditelj Zavoda za hemodijalizu splitskoga KBC-a Dragan Ljutić rekao je kako nema razloga za paniku. "To je naša svakodnevica, mi radimo po svim pravilima zanata i aparat se između dvije dijalize sterilizira, a linije kroz koje prolazi krv se bacaju", rekao je Ljutić . (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook