Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan zdravlja

Nikad duže liste čekanja, ali u Splitu su uspjeli u nečemu što je izgledalo nemoguće. Šef Upravnog vijeća otkriva recept za uspjeh

Aktualno Galerija Liste čekanja - 5 Liste čekanja - 5 Foto: DNEVNIK.hr Liste čekanja - 4 Liste čekanja - 4 Foto: DNEVNIK.hr Liste čekanja - 3 Liste čekanja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mate Rončević, čelnik Upravnog vijeća KBC Split Mate Rončević, čelnik Upravnog vijeća KBC Split Foto: DNEVNIK.hr +6 Martina Bolšec Oblak, reporterka Nove TV Galerija 1/11 >>
Na listama čekanja najveći je broj pregleda ikad - više od milijun i 700.000. Vjerujemo da je to zadnje što želite čuti na Svjetski dan zdravlja, ali ima i dobre statistike: skratilo se prosječno čekanje, na 157 dana. Dnevnik Nove TV provjerio je gdje je posebno "kritično", ali i kako je splitski liječnik na svom odjelu - čekanje ukinuo.

Milijun i 700 000 pretraga, toliko ih se na nalazi na listama čekanjaNajviše ikad.

Iako onkološka bolesnica, Sanja Šutej šokirala se kada je dobila ovakav odgovor iz bolnice. "Sad sam imala color doppler vena, naručili su me za godinu dana u Vinogradskoj. Žalosno, ali istina, iako sam navela da sam onkološki bolesnik", kaže Šutej.

Iako je pretraga pola milijuna više nego lani, na dijagnostiku, prvi pregled ili kontrolu čeka se kraće. Umjesto 171, u prosjeku 157 dana. Najduže se čeka na prvi pregled reumatologa, 247 dana, a zatim na kardiologa i imunologa.

U dijagnostici rekorder je magnetska rezonanca, doppler arterija i vena i ultrazvuk dojke s prosječnih 260 dana čekanja.

Mate Rončević, čelnik Upravnog vijeća KBC Split Liste čekanja - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Pacijenticama koje su se željele naručiti na UZV dojke, u ožujku je iz zagrebačkog Doma zdravlja u Šarengradskoj ulici stigao odgovor da su im svi termini neočekivano popunjeni u samo dva sata. Preporučili su im da se jave u druge zdravstvene ustanove jer, kažu, kada i dobiju nove termine, očekuju da će se popuniti jednakom brzinom.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Imaš pravo, ostvari ga Trebate pregled liječnika na koji se u bolnici čeka mjesecima? Možete se naručiti kod privatnika s uputnicom, no postoji kvaka

U Zagrebu se ultrazvuk dojke može obaviti na svakom koraku. Desetak je lokacija Domova zdravlja i još četiri velike bolnice. U njima se čeka od pola godine pa sve do iduće godine.

Iz Grada Zagreba optimistično uvjeravaju da se dojka u domovima zdravlja može pregledati već za 30 dana, a najdulje 120. No nisu odgovorili i gdje.

Pacijentica Sanja Šutej dodaje, "I tu se narudžbe produžuju i negdje ne možemo dobiti za šest mjeseci nego za osam. Za ultrazvuk dojke sam dobila za 8 mjeseci, ne za šest", odgovara.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Svjetski dan zdravlja Predsjednik Milanović: "Očekujem da država prihvati dijalog s liječnicima"

No, iako su liste čekanja dobro poznate u rječniku svakog hrvatskog pacijenta, dokaz da se bez njih može je splitska kardiokirurgija.

Mate Rončević, čelnik Upravnog vijeća KBC Split kaže kako na Zavodu za kardiokirugiju KBC Split "ne postoji lista čekanja za operacijsko liječenje na otvorenom srcu. To smo postigli tako da smo unutar svoje službe osnovali koordinaciju za upravljanje listom čekanja", objašnjava Rončević.

Kao novi šef upravnog vijeća bolnice u kojoj je inspekcija pronašla liječnike koji u radnom vremenu rade privatno, najavljuje sređivanje lista na razini cijele bolnice.

"Formula za uspješan menadžment čekanja je: malo dobre organizacije i puno vremena i puno truda. Težak posao", zaključuje čelnik Upravnog vijeća KBC Split.

Teško će biti uvesti reda u cijeloj zemlji. Ministarstvo najavljuje Pravilnik koji će propisati prihvatljivo vrijeme čekanja.

Dodajmo i da su predstavnici liječnika, koji su najavili štrajk, primili poziv za sastanak kod premijera Andreja Plenkovića u utorak.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene