Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dio ostao bez vode

FOTO Objavljeno kada se očekuje završetak sanacije cjevovoda u Zagrebu, najavljen i projekt rekonstrukcije

Aktualno Galerija Puknuće cijevi u Zagrebu - 6 Puknuće cijevi u Zagrebu - 6 Foto: Dragan Matic/Cropix Puknuće cijevi u Zagrebu - 5 Puknuće cijevi u Zagrebu - 5 Foto: Dragan Matic/Cropix Puknuće cijevi u Zagrebu - 4 Puknuće cijevi u Zagrebu - 4 Foto: Dragan Matic/Cropix Puknuće cijevi u Zagrebu - 3 Puknuće cijevi u Zagrebu - 3 Foto: Dragan Matic/Cropix +11 Puknuće cijevi u Zagrebu - 2 Galerija 1/16 >>
Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagreb Marko Blažević rekao je u petak da tijekom popodneva očekuju završetak sanacije vodoopskrbnog cjevovoda, koji je sinoć puknuo u Vodovodnoj ulici na zagrebačkom Črnomercu, a nakon sanacije građani će ponovno dobiti vodu.

"U tijeku je završna faza sanacije. Sinoć je bilo bitno zatvoriti ventile i zaustaviti istjecanje vode. Cijev je otkopana, oštećenje je u duljini od dva metra. Pripremljeni su zamjenski i spojni komadi i očekujemo u popodnevnim satima da bi se to i ugradilo i samim time i puštanje vode za naše korisnike", rekao je novinarima direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagreb Marko Blažević.

Napomenuo je da je puknuta vodoopskrbna cijev iz 1968. godine.

Primarni im je cilj, kaže, sanirati mjesto kvara i pustiti vodu, a onda će se sanirati infrastruktura, jer su malo oštećene zaštitne cijevi od kablova, a oštećen je i dio plinskog cjevovoda koji će se morati rezati i zavarivati.

"Ona je zdrava izvan mjesta puknuća može se reći da krpanje nije zamjena cijele cijevi", poručio je Blažević

Za sada mjesto sanacije bit će ograđeno i zaštićeno, a građevinska sanacija mjesta iskopa će se odvijati u idućim danima, rekao je.

Pročitajte i ovo Puknuće cijevi kod Vodovodne ulice Sanacija u petak Novo puknuće cjevovoda u Zagrebu: Bez vode dio stanovnika Trešnjevke, ulice poplavljene, došao i Tomašević

Direktor zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) kaže da imaju 3800 kilometara mreže i jedna od aktivnost koje se događaju na sustavu, je i pucanje cjevovoda; imaju pet do šest pucanja cijevi na dan, dodao je.

Sustav je star 145 godina, na nekim dionicama imaju cjevovoda starih 120 godina, na nekima 100 godina, 90 godina, 80 godina, a imaju i novih cjevovoda, rekao je Blažević.

Napominje da sanacije koštaju od pet do 100.000 kuna, a ova konkretno će koštati od 30 do 40 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Puknula cijev u Travnom mole za strpljenje U dva kvarta u Zagrebu nema vode, opet su puknule cijevi: "Činimo sve što možemo"

Ideja je, kako je istaknuo, da se povisi cijena vode kako bi se namaknula sredstva. Još je rano za reći koliko će voda u Zagrebu poskupjeti jer se rade izračuni, a bilo bi to u okvirima 15 posto, izjavio je Blažević.

Istaknuo je da se kroz Projekt Zagreb planira zamijeniti više od 100 kilometara cijevi u razdoblju od pet godina, ali se cijevi planiraju zamijeniti i kroz druge projekte. To će se financirati iz vlastitih sredstava ViO-a, naknade za razvoj i sredstava EU, dodao je.

Sinoć je na mjestu puknuća vodoopskrbne cijevi bio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. I on je rekao kako je riječ o cijevi, iz 1960-tih godina, koja je puknućem napravila veliku štetu, dignula se cesta pa će biti potrebna privremena regulacija prometa jer će se morati raskopati cijelo raskrižje. Najavio je i da će svim građanima koji su imali štetu u podrumu isplatiti odšteta jer je ViO osiguran od incidenata, donosi Matea Ćorić, reporterka Dnevnika Nove TV.

Tomašević je ponovio da niti jedan grad u Hrvatskoj nema ovakve probleme s pucanjem cjevovoda kao što ih ima Zagreb.

"Desetljeća neulaganja u vodoopskrbnu mrežu, koja su očito pojačana i potresom, su doveli do efekta da svako malo pucaju cjevovodi u gradu Zagrebu i da nastaju štete na imovini građana", rekao je.

Najavio je ogromnu rekonstrukciju vodovodne mreže koja će koštati milijarde kuna. Istaknuo je da će povući financijska sredstva iz svih EU fondova, ali da će se morati povisiti cijena vode. 

"Za ta ulaganja ćemo povući svaki euro koji možemo iz EU fondova, ali neće biti dovoljno i neće biti dovoljno brzo zato moramo povećati cijenu vodopskrbe", rekao je tomašević

Napomenuo je da se cijelo vrijeme priprema Projekt Zagreb, vrijedan oko dvije milijarde kuna, ali da to nije dovoljno te će biti potrebna ulaganja iz prihoda ViO-a, a oni dolaze iz plaćanja računa građana i poslovnih subjekata. Dodao je i da se sanacije moraju platiti iz prihoda ViO-a.

"Kao vodoskok Bandićeve fontane, malo šale, ali stvarno je bilo tako puno vode da nije se moglo prijeći", rekao je Goran Wagner, stanar zgrade.

Goranu je voda ušla u podrum. Prestala je teći tek oko 10 ujutro, a u podrumu je bilo kao u sauni kaže Goran.

"Ova voda koja je u mlazovima prolazile kroz temelje bila je topla. Zapravo bliža vrućoj tako da sam ja u tri u noći bacao vodu bosonog u klompama, bilo je ugodno", dodao je Goran.

Problemi su i dalje isti. U zagrebačkim dotrajalim cijevima gubi se gotovo 50 posto vode. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene